elecciones italia mercados

Podria haver-hi govern a Itàlia durant les properes hores. El Moviment Cinc Estrelles (M5S) i la Lliga Nord estan preparats per presentar-li al cap d'Estat, Sergio Mattarella, l'acord al qual han arribat durant la tercera ronda de negociacions, després de la qual el país transalpí semblava destinat a tornar a passar per les urnes. Així ho van confirmar els dos partits aquest diumenge.

La força més votada a les eleccions torna així al seu pla inicial de pactar amb els ultradretans de Matteo Salvini, en una relació que no va acabar de fructificar sota l'ombra de Silvio Berlusconi. El partit de Luigi Di Maio tenia clar que l'expresident no havia de formar part del nou govern, però, la Lliga es mantenia fidel al magnat i criticava obertament les "línies vermelles" que els populistes pintaven sobre les negociacions.

Començava així un període de més d'un mes durant el qual totes les forces polítiques més votades eren susceptibles d'entrar a l'Executiu. Però deu setmanes més tard, Itàlia torna al punt de partida. El dubte ara és qui encapçalarà aquesta coalició guanyadora. Di Maio va afirmar que "serà un polític i no un tècnic", mentre que Salvini va assegurar que proposaran a Mattarella un sol nom, una tercera persona en què les dues formacions coincideixin i que dirigeixi un acord no fàcil de pair.

Les diferències entre els dos programes són àmplies, però, Salvini va assegurar que hi ha un consens pel que fa als "punts clau", com un major control de les fronteres o una reforma fiscal que redueixi els impostos i renovi la política de pensions. Un "contracte per un govern del canvi" que "escriurà la història" d'Itàlia, va afirmar el líder d'M5S.

Les negociacions van començar dijous passat després de la decisió de Berlusconi de posar-se a un costat. El Moviment i la Lliga van demanar al president un temps per poder acordar la relació que formi un govern, després de més de dos mesos de bloqueig a Itàlia, després de les eleccions del 4 de març. Segons cita la premsa italiana, l'acord podria ratificar-se imminentment.

Noticias relacionadas

contador