• Experts esperen que el dòlar prossegueixi amb el seu ral·li d'alleujament contra l'euro, però avisen de diversos factors que afectaran el seu acompliment en el llarg termini
dinero, dolares, rico, billetes

El 'bitllet verd' s'ha mantingut estable durant les últimes jornades, consolidant els abruptes vaivens de la setmana passada durant la qual la moneda nord-americana va deixar mínims de tres anys contra l'euro. Enfront de la moneda comunitària ha dibuixat un rang que s'estreny cada vegada més entre els 1,2335 dòlars i els 1,2460 dòlars i els analistes es pregunten ara si hi ha recorregut a l'alça per a la divisa nord-americana o es tracta només d'una parada al camí a la via baixista que recorre des de novembre.

El repunt del rendiment dels bons a 10 anys, que va aconseguir un 2,70% aquest dimarts, va oferir suport a la moneda i el va ajudar a remuntar contra diversos dels seus rivals. La lliura perdia els 1,40 dòlars i l'índex que mesura l'acompliment del dòlar es va enfilar més enllà dels 89,00 punts. Aquest dimecres, hores abans de conèixer la decisió de política monetària de la Reserva Federal (Fed) va tornar a deixar-se portar per una moderada pressió venedora que es va esfumar després que Janet Yellen s'acomiadés deixant clar el compromís del supervisor amb els increments de tipus.

Així, l'euro amb prou feines aguanta l'envit del dòlar a la barrera dels 1,24 dòlars, animat perquè la Fed va deixar clara la seva confiança en el repunt de la inflació, ja que creu que "es mourà a l'alça i que els preus s'estabilitzaran entorn de l'objectiu del 2% a mitjà termini". I, a més, va constatar la seva confiança al creixement econòmic dels EUA, que va qualificar de "sòlid" reforçant les opinions que s'esperen diverses pujades de tipus el 2018.

"Creiem que la propera pujada tindrà lloc al març i que durant tot l'any hi haurà tres increments dels tipus", vaticinen des d’Oxford Economics. "La lectura que fem del conjunt del comunicat és que la Fed pujarà els interessos al març", constaten des de Barclays. "Nosaltres preveiem que la Reserva Federal augmentarà els tipus al març i al juny, però creiem que la tercera pujada dels tipus prevista per a aquest any es retardarà al 2019", opinen els analistes de Rabobank.

“És massa aviat per dir que el dòlar ha marcat un sòl perquè la pressió venedora encara domina la seva operativa enfront dels seus rivals”

A L'ESPERA DE L'INFORME D'OCUPACIÓ DELS EUA

No obstant això, els operadors mantindran la seva cautela abans de la publicació de les dades macroeconòmiques d'aquest dijous i divendres. Especialment, han de prestar atenció a l'informe d'ocupació dels EUA. La Fed va reiterar la seva visió positiva sobre la fortalesa del mercat laboral i, ara, la realitat ha d'acompanyar aquestes declaracions. La dada de l'ocupació privada de la consultora ADP va assenyalar un creixement de 234.000 llocs de treball, per sobre del que s'esperava. Ara el mercat espera un increment de 180.000 nòmines no agrícoles i que els salaris es mantinguin al 0,3%.

Però perquè el panorama baixista per al dòlar retrocedeixi, aquests indicadors han de complir amb la missió d’impulsar-lo, almenys, "un altre 1%", assenyala la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien. "És massa aviat per dir que el dòlar ha marcat un sòl perquè la pressió venedora encara domina la seva operativa enfront dels seus rivals", explica, perquè "hi ha massa motius perquè la moneda es mantingui deprimida".

"El creixement global, les finances fiscals dels EUA, la venda de renda fixa nord-americana -el rendiment de la qual s'espera que arribi al 3% -, i l'abandonament de les polítiques monetàries flexibilitzadores en altres països són algunes de les raons per les quals el dòlar pot romandre feble", enumera Lien. Però l'experta també creu que el "ral·li d'alleujament s'està retardant", tot i això alerta que el creixement dels sous podria desaccelerar al gener, "i, tot i que no canviarà en res la visió de la Fed, els inversors esperen la més mínima raó per seguir venent dòlars".

LA LLIURA MANTÉ EL SEU IMPULS

L'avanç del dòlar ha deixat escassa empremta en la lliura, que cedeix els 1,42 dòlars, però es manté ben subjectada després de les declaracions del governador del Banc d'Anglaterra (BoE), Mark Carney. La divisa britànica va arribar a perdre momentàniament aquest dimarts el nivell dels 1,40 dòlars, per després volar un 1%, traspassant amb comoditat els 1,41 dòlars fins enfilar-se per sobre dels 1,42 dòlars, màxim de cinc dies. I tot gràcies al to marcadament positiu del banquer central.

En un discurs davant el Parlament, va dir que els salaris estan creixent, que el mercat laboral està ajustat i que la inversió ha pujat, per la qual cosa s'esperen guanys addicionals el 2019. El Banc d'Anglaterra també aposta per un repunt a la productivitat. L'única cosa que va dir sobre l'augment de la lliura és que segueix funcionant l'auge de la inflació i que aprecia els comentaris en dòlars de Trump. "El banc central va declinar rebaixar verbalment la moneda, de manera que ràpidament va reiniciar el seu ascens i va ignorar els renovats riscos que planen sobre l'Brexit", indica Lien.

Dilluns, la moneda va protagonitzar el seu declivi més important en un dia des d'inicis de novembre, perquè els inversors van decidir enfocar-se en els nous problemes i la incertesa que planeja de nou que la primera ministra britànica, Theresa May, aconsegueixi arribar a un bon acord de divorci. No obstant això, l'experta de la companyia d'inversió de Nova York espera que la lliura cotitzi contra el dòlar segons la gana del mercat. Per aquest motiu "els operadors van decidir ignorar nous informes que els negociadors de Brussel·les han decidit ignorar els plans de la City de Londres sobre la sortida del bloc comunitari", arrodoneix l'experta.

Noticias relacionadas

contador