ep junta daccionistesgrifols
Junta d'accionistes de GrifolsEUROPA PRESS

SANT CUGAT DEL VALLÈS (BARCELONA), 25 (EUROPA PRESS)

La multinacional catalana d'hemoderivats Grifols seguirà analitzant adquisicions "amb sentit", amb un gran pes als Estats Units, alhora que també reafirma la seva aposta per la Xina, on ha tancat recentment un acord amb la companyia Boya Bio-Pharmaceutical per a la construcció i gestió de centres de donació de plasma, un projecte que compta amb una inversió de 50 milions d'euros.

Així ho han explicat aquest divendres els coconsellers delegats de Grifols, Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Déu, en una trobada amb la premsa després de la celebració de la junta general d'accionistes de la companyia.

Actualment, el mercat xinès suposa un 4% de les vendes de la divisió de biociencia de la companyia --centrada en l'hemoteràpia o tractament de malalties mitjançant la sang o els components sanguinis--. El tancament d'aquest acord servirà per augmentar aquest percentatge.

Víctor Grífols ha emmarcat aquest acord en la seva estratègia de "diversificació geogràfica", ja que fins al moment la multinacional obtenia pràcticament tot el plasma dels Estats Units, on compta amb 190 centres de plasma, si bé aquest acord a la Xina i l'adquisició de l'alemanya Haema --que li proporcionarà 35 centres de donació-- li permetran proveir-se de plasma xinès i europeu.

A Espanya està prohibida la donació remunerada de plasma, a diferència d'altres països europeus com Àustria, Hongria i República Txeca: "Si ha d'haver-hi productes, ha d'haver-hi també gent que doni el seu plasma".

"Els països que no ho permeten s'ho hauran de pensar", ha dit Raimon Grifols, que ha considerat aquesta opció de sentit comú i ha comparat el donar plasma amb donar llet materna.

ADQUISICIONS

Així, Víctor Grífols ha assegurat la voluntat de la multinacional d'analitzar adquisicions als Estats Units i Europa, encara que sempre que siguin adquisicions "amb sentit i no comprar per comprar".

La directora financera i de relacions amb inversors de Grifols, Nuria Pascual, ha explicat que la companyia compta amb 1.250 milions entre caixa i línies de liquiditat no utilitzades per finançar noves operacions.

En paral·lel, la companyia preveu invertir un mínim de 250 milions d'euros aquest any en la seva capacitat industrial --l'any 2017 en van ser 271 milions-- i mantenir sobre uns 300 milions les inversions en R+D (311 milions l'any passat).

DIVIDEND

Grifols ha aprovat aquest divendres en junta destinar 265,1 milions d'euros a dividends a raó de 0,38 euros bruts per acció, una quantitat que inclou el dividend preferent de 0,01 euros bruts associat a cada acció de classe B.

Aquest dividend es distribueix en dos pagaments, un a compte ja pagat al desembre de 2017 de 0,18 euros bruts per acció i un segon pagament de 0,20 euros bruts per acció que es pagarà el 5 de juny.

La junta també ha ratificat el nomenament de Belén Vilallonga i de Marla I.Salmon com a conselleres independents.

contador