ep aerogenerador molino viento energi eolica

BARCELONA, 24 (EUROPA PRESS)

L'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (Amec) defensa aplicar un cànon als parcs eòlics per compensar el medi rural per les externalitats negatives d'aquesta energia i finançar mesures per frenar l'envelliment i la despoblació en aquestes zones.

En un comunicat aquest dimarts, han donat suport al cànon que defensen la CUP i SíQueEsPot i argumenten que ja s'aplica en altres autonomies, com Galícia, València i les dues castelles.

El president d'Amec i alcalde de la Granadella (Lleida), Carlos Gibert, ha explicat a Europa Press que aquest cànon serviria per regularitzar unes compensacions que fins ara s'apliquen de manera "diferent" a través de convenis individuals entre les empreses eòliques i cada municipi en què instal·len aerogeneradors.

"Els convenis són diferents a cada lloc i donen inestabilitat pressupostària perquè el municipi mai sap què cobrarà perquè es basen en paràmetres poc predictibles, com la producció eòlica o l'ús dels camins", ha exemplificat.

Ha descartat que el cànon freni les inversions eòliques perquè en quedarien exempts els aerogeneradors aïllats, els parcs eòlics de menys de 4,5 MW i les instal·lacions per a autoconsum, mentre que la resta pagarien progressivament segons la seva potència.

Ha xifrat l'impacte del cànon en entre cinc i sis milions d'euros: "Estem parlant d'engrunes per a les empreses", mentre que per als petits municipis suposa guanyar previsibilitat i poder impulsar el desenvolupament rural.

Exposen que el 70% del cànon serviria perquè els ajuntaments financin mesures socials i de desenvolupament rural, un 25% per finançar els programes Leader de la Conselleria d'Agricultura a través d'empreses i entitats dels municipis eòlics, i un 5% per finançar estudis sobre l'afectació eòlica i R+D.

Amec agrupa 30 municipis catalans petits i mitjans, que són el 80% dels municipis eòlics catalans.

contador