• Els experts comparen el cas de Banc Popular amb el de Bankia
  • Els despatxos preparen informes per a les reclamacions dels clients
banco popular resultados 2016

Els despatxos d'advocats i especialistes consideren que els accionistes han d'acudir a la Justícia a causa que hi ha hagut "engany" per part del Banc Popular després de l'última macroampliació de capital.

Felipe Izquierdo, advocat especialista en accionistes minoritaris, no té dubte que "hi ha un engany amb els accionistes de Banc Popular". El jurista qualifica d'"estafa" la macroampliació de capital que es va realitzar el passat any. "Hi va haver un fullet explicatiu per part del banc explicant que tot anava a sortir bé, que els accionistes no corrien cap tipus de risc", emfatitza.

L'advocat té clar que els petits accionistes han d'acudir a la Justícia ja que "els comptes són falses i no reflecteixen la realitat", indica. Al seu torn, l'especialista argumenta que els afectats poden acudir pel penal i pel civil. Pel que fa a la primera via, al banc se li pot incórrer per "falsejament d'informació econòmica i financera i per estafa". En la segona, s’hi acudiria per "engany".

Els experts consultats recalquen la similitud entre el 'cas Bankia' i el del Popular

D'altra banda, Felipe Izquierdo compara el cas de Bankia amb el que s'ha produït durant els últims mesos. "No hi ha dubte, és el mateix cas i s'ha enganyat de la mateixa manera", afirma.

Precisament, un dels despatxos que més casos té del 'Cas Bankia', Arriaga Associats, ja busca els mitjans necessaris per defensar els seus clients. "Estem treballant des de ja per donar-ne tots els detalls. En dues setmanes publicarem un dossier explicatiu de com actuar en aquest cas en concret", assenyalen a 'Bolsamanía'. El bufet pensa que els casos dels accionistes afectats tenen motius suficients per ser positius. "La compra del Banc Popular, davant el seu insostenible estat a punt de fer fallida, pel Santander no afecta al seu procés, ja que es manté la personalitat jurídica del Banc Popular. El procediment judicial iniciat segueix el seu curs normal, sense veure’l afectat per aquesta compra", asseveren.

Arriaga Associats manté que no tots els afectats podran reclamar davant la Justícia. "Al principi, només podrien reclamar els afectats per la subscripció d'accions en ampliació de capital i alguns minoristes que hagin adquirit bons Tier 1 i Tier 2 convertibles (mai clients institucionals)", recalquen des de la portaveu.

Pel que fa als passos que els afectats han de seguir, des d’Arriaga Associats mantenen que el primer que han de fer és "recopilar tota la informació que en posseeix". Un cop fet el primer pas, recomanen presentar-la "per poder posar en mans dels advocats aquesta informació".

ELS PASSOS QUE HAN DE SEGUIR

Altres despatxos d'advocats també estan preparant els primers esbossos per intentar ajudar als seus clients o als nous que puguin arribar fins a les seves oficines a la recerca d'assessorament jurídic. Per exemple, Advocats Navas i Cusí posen de manifest que des de fa setmanes s'estan "disparant les peticions de demandes per la macroampliació de capital que es va produir l'any passat". Com en els casos anteriors, aquest despatx critica aquestes ampliacions a causa que "van dir als accionistes que eren necessàries unes provisions de 4.700 milions i finalment van ser de 5.700, ni més ni menys que 1.000 milions addicionals".

Navas i Cusí assenyala que "fins i tot es van aventurar beneficis i dividends que posteriorment es van convertir en pèrdues multimilionàries i absència de benefici per a l'accionista", alhora que "molts dels que van acudir a la macroampliació ho van fer a crèdit, sense una anàlisi de risc raonable ni comercialitzat de manera transparent".

Finalment, el soci fundador del bufet Roca & Associats, Rafael Roca, ha afirmat que després de l'anunci de la resolució de Popular i la seva compra per Santander, tant l'entitat com els exconsellers de Popular podrien enfrontar-se amb demandes per part dels accionistes, que aquest dimecres han vist com el seu capital ha quedat reduït a zero, ha declarat a Europa Press.

L'OCU TAMBÉ PREPARA MESURES

Finalment, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recorda que, si una entitat acaba finalment en un altre banc, haurà de respectar al peu de la lletra i fins al venciment dels contractes signats, amb totes les condicions que s'hagin signat tant de terminis com de rendiments. Per això, indiquen que els clients "no tenen res a témer".

Davant d'aquesta situació, l'organització va a demanar un "arbitratge judicial immediat afavorit per l'Administració perquè durant el qual els accionistes minoritaris no vegin volatilitzar tota la seva inversió".

Noticias relacionadas

contador