MADRID, 22 (EUROPA PRESS)

El Tribunal Suprem (TS) ha admès a tràmit el recurs presentat per Adigital contra el Reial decret que imposa a les plataformes de lloguer d'habitatges d'ús turístic, com Airbnb, HomeAway, Wimdu o Niumba, l'obligació d'enviar a l'Agència Tributària a partir del proper mes de juliol la informació relativa als propietaris i els clients.

En un comunicat, Adigital detalla que el TS li va comunicar el passat 13 de març l'acceptació a tràmit del recurs contenciós-administratiu que va interposar contra el Reial decret 1070/17 de 29 de desembre de 2017, pel qual s'introdueixen, entre altres mesures, noves obligacions d'informació per a les plataformes digitals que mitjancen en l'arrendament d'habitatges amb finalitats turístiques a Espanya.

L'associació ha reiterat que les obligacions introduïdes per aquest Reial decret "excedeixen el necessari i proporcional", imposant una càrrega administrativa i operativa a certs models de negoci que "també resulta contrària a la normativa existent, tant nacional com comunitària".

"Adigital continuarà duent a terme totes les actuacions que estiguin al seu abast per aconseguir que la col·laboració amb Hisenda de les empreses afectades s'ajusti a la normativa existent i als principis de regulació eficient, proporcionalitat i necessitat", ha subratllat el director general d'Adigital i portaveu de Sharing Espanya, José Luis Zimmermann.

Així mateix, l'associació considera positiva l'actuació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que aquesta setmana requeria al Govern la modificació o supressió dels requisits del Reial decret que, també al seu parer, suposen una traves innecessàries i desproporcionades a la competència efectiva al mercat.

En aquest sentit, agrega que aquestes mesures també compten amb el rebuig de l'Agència Catalana de la Competència (Acco), que ha exposat en un detallat informe la seva posició contrària als preceptes del Reial decret, així com de l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals (Aedaf), que també va interposar recurs contra el text normatiu.

NOVA OBLIGACIÓ FISCAL

La nova obligació fiscal, aprovada per Hisenda al desembre de 2017, entrarà en vigor al juliol d'aquest any, per la qual cosa les plataformes de pisos turístics tindran el mes d'octubre per informar a l'Agència Tributària dels lloguers subscrits entre juliol i setembre, ja que la declaració té una periodicitat trimestral, havent de presentar-se durant el mes natural següent a la finalització de cada trimestre natural.

En concret, es requerirà la identificació del titular de l'habitatge, la identificació del titular del dret en virtut del com se cedeix l'habitatge (si és diferent del titular de l'habitatge) i la identificació de les persones o entitats cessionàries.

D'igual forma, hauran d'incloure la identificació de l'immoble objecte de cessió, la referència cadastral, si escau, i el nombre de dies de gaudi de l'habitatge amb finalitats turístiques.

També ha de figurar l'import percebut pel titular cedent del dret i el nombre de contracte en virtut del com el declarant mitjança en la cessió de l'habitatge.

D'aquesta forma, Hisenda tracta de posar-li límit a determinats lloguers turístics sota els quals es troben fins i tot cadenes hoteleres que lloguen els seus habitatge mitjançant plataformes emmascarades d'usuaris particulars.

Les declaracions les hauran de presentar les persones i entitats que prestin el servei d'intermediació entre els cedents i cessionaris de l'ús d'habitatges amb finalitats turístiques, ja sigui a títol onerós o gratuït.

contador