ep ave 20170329163105
AVERENFE

La seva fiscalització detecta un augment del 18% en el preu, fins a 3.760 milions

MADRID, 25 (EUROPA PRESS)

El president del Tribunal de Comptes, Ramón Álvarez de Miranda, presentarà aquest dilluns al Congrés l'informe que alerta de l'encariment en el tram Barcelona Sants-Figueres de la línia d'alta velocitat Madrid-Saragossa-Barcelona-Frontera Francesa del 18%, fins a costar 3.760 milions d'euros.

El document indica que en la construcció d'aquest tram fiscalitzat es van adjudicar 323 contractes per un total de 3.185,8 milions, si bé es va produir una desviació del 18% per les modificacions dels contractes, la revisions de preus i certificacions i liquidacions addicionals.

Tot això va originar un cost final de 3.760 milions d'euros i un preu mitjà de 28,7 milions per quilòmetre, ha indicat el Tribunal de Comptes, que ha precisat que s'ha fiscalitzat un 75% de l'import total adjudicat.

Quant als contractes d'obres, el 49% dels analitzats van experimentar modificacions que van afectar al projecte constructiu inicial, la qual cosa va suposar un increment de l'11,6% i un import de 258,8 milions d'euros respecte al preu d'adjudicació, que va ascendir a 2.227,7 milions.

A més, es van tramitar projectes modificats per 2,1 milions d'euros per convalidar actuacions ja executades amb anterioritat, sense cobertura contractual i sense que responguessin situacions d'emergència, i el 43,3% dels contractes d'obres van tenir un increment del termini d'execució superior al 150%.

ESTACIÓ DE LA SAGRERA

Les obres de l'entorn de l'estació d'alta velocitat de la Sagrera de Barcelona van registrar "importants diferències" entre l'obra realment executada, l'obra certificada i l'abonada, per un import total de 117,39 milions d'euros.

Això va obligar a traslladar aquestes irregularitats a Fiscalia i a contractar una auditoria externa, segons la qual, enfront dels 580,7 milions d'euros certificats i abonats es van acreditar actuacions per 463,3 milions, dels quals almenys 83,9 corresponen a actuacions fora del projecte contractat.

Precisament el dijous passat, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va assegurar el "compromís explícit" del Ministeri de reactivar les obres de l'estació ferroviària de la Sagrera abans que acabi 2017.

Segons va dir, es preveu que les obres vinculades a l'estació del col·lector de la rambla Prim --amb una inversió d'uns 10,5 milions-- comencin abans d'estiu, i que les obres de la llosa de l'estació es reprenguin en el tercer trimestre.

SERVEIS I SUBMINISTRAMENTS

Quant als contractes de serveis, el preu d'adjudicació es va incrementar entre un 19% i un 199% per la tramitació de projectes modificats a causa de deficiències en el projecte constructiu inicial, l'adequació del termini d'execució del servei al termini de construcció de les obres, així com per circumstàncies imprevistes sense justificar --alguns dels modificats van registrar increments superiors al 50%--.

També es van produir increments en el termini inicial d'execució superiors al 100% per la necessitat de coordinar-se amb els treballs de les obres i per l'obtenció d'autoritzacions per a la realització de les prestacions del contracte: "Si bé aquestes raons poguessin considerar-se justificades, evidencien una deficient planificació dels treballs".

A més, es van convalidar treballs executats sense suport contractual per 908.000 euros, alguna cosa que l'Assessoria Jurídica, en el seu informe de 24 de setembre de 2015, va indicar que era procedent, evitant un eventual enriquiment injust per part d'Adif, encara que va manifestar la necessitat de suprimir aquesta pràctica que estava "adquirint una habitualitat no desitjable".

Finalment, els contractes de subministraments es van tramitar de forma independent a l'execució de les obres, la qual cosa va motivar ampliacions del termini d'execució que van originar revisions de preus, incrementant el cost del contracte i posant de manifest novament deficiències en la gestió.

Així, en els expedients de subministraments es van produir increments en el termini inicial d'execució que van oscil·lar entre un 190% i un 225% a causa que el termini del contracte original estava afectat per "cert grau d'incertesa", ja que l'objecte del contracte (travesses, balastro o carril) va ser sol·licitat amb anterioritat a la redacció del projecte de muntatge de vies i, conseqüentment, abans de la pròpia licitació de les obres.

contador