Admès també el recurs contra la regulació de la propietat temporal i compartida en el Codi Civil Català

MADRID, 31 (EUROPA PRESS)

El Tribunal Constitucional (TC) ha deixat en suspens per un mínim de cinc mesos diversos articles de la Llei catalana contra la pobresa energètica i l'emergència habitacional, en admetre a tràmit el recurs presentat pel Govern espanyol en funcions contra aquesta norma.

En una providència notificada aquest dimarts, el tribunal de garanties acorda donar trasllat de la demanda al Congrés dels Diputats i al Senat, així com el Parlament i la Generalitat, que disposaran de quinze dies per personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin convenients.

La norma queda en suspens de manera cautelar tenint en compte que, en el seu recurs, el Govern central en funcions va invocar l'aplicació 161.2 de la Constitució, que produeix com a conseqüència automàtica la suspensió cautelar de la vigència i aplicació dels preceptes impugnats. La suspensió serà revisada pel TC en un termini màxim de cinc mesos.

La interposició d'aquest recurs es va acordar en el Consell de Ministres de 29 d'abril, i va ser defensat per la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaria, per raons "estrictament jurídiques" i no polítiques.

A més, Sáenz de Santamaría va precisar que el recurs davant del TC no es dirigeix contra els articles que preveuen l'actuació de la Generalitat contra la pobresa, i per aquesta raó no afecta l'article 6, que preveu mesures directes de suport a les persones en risc d'exclusió, com els acords o convenis amb subministradores de serveis bàsics.

Tampoc no queden en suspens aspectes de l'article 5 per evitar llançaments i afavorir reallotjaments, ja que el recurs es dirigeix concretament contra determinats apartats dels articles 2, 3, 4, 5, 7, d'aquesta llei i les disposicions addicional transitòria segona i final tercera.

OBLIGACIÓ DELS BANCS A OFERIR LLOGUERS

Entre les mesures que queden en suspens, tot i això, està l'obligació dels bancs d'oferir lloguer a les famílies abans de desallotjar-les, així com la cessió temporal obligatòria a les administracions que ho requereixin de l'ús d'habitatges buides d'entitats financeres.

També ha quedat suspesa obligatorietat de mediació entre els bancs i les famílies per cancel·lar el deute hipotecari, tant per als qui estan a punt de perdre casa seva com per als qui arrosseguen deute temps després de perdre el seu habitatge.

D'altra banda, en una segona providència el Tribunal Constitucional ha admès també a tràmit, i per tant queda en suspens, recurs d'inconstitucionalitat contra determinats preceptes de la Llei de Catalunya d'incorporació de la propietat temporal i de la propietat compartida al llibre cinquè del Codi Civil de Catalunya.

Així, de moment no podrà aplicar-se l'article 1 de l'esmentada llei que modifica el Codi Civil de Catalunya, que incorpora el concepte, objecte, règim jurídic, adquisició, durada, facultats del propietari temporal i del titular successiu, inscripció i extinció de la propietat temporal.

Segons el recurs del Govern espanyol, la introducció d'una propietat temporal i revocable trenca amb la igualtat de regulació del dret de propietat, i desconfigura la propietat d'un habitatge com un dret irrevocable i perpetu per convertir-lo en temporal i revocable, incidint en la naturalesa mateixa del dret de propietat".

contador