• La moneda russa s'ha arribat a desplomar més d'un 12% enfront del dòlar i d'un 14% contra l'euro des del 9 d'abril
  • La divisa ha arribat al seu pitjor canvi contra el dòlar des de novembre de 2016
Rublo_Putin

Síria i Rússia són la nova Xina a l'univers del president nord-americà, Donald Trump. L'escalada, per ara verbal, del republicà i la Casa Blanca, en el conflicte de l’Orient Mitjà ha posat al focus el Govern de Vladímir Putin, a qui els EUA responsabilitza, junts amb el règim de Baixar al-Àssad, de l'atac químic a Duma. Les tensions, junts amb les sancions econòmiques a Rússia de la setmana passada anunciades pels EUA, han provocat una caiguda en el ruble que ha arribat a depreciar-se un 12% aquesta setmana.

La divisa russa no experimentava un declivi similar en tot just una setmana des de 1999. La caiguda és fins i tot pitjor que la caiguda de 2014, un any que va marcar tant el col·lapse del preu del petroli com l'annexió de Crimea per part de Rússia, publica 'Financial Times'. I, tot i que aquest dijous es recupera de camí als 62 rubles per cada dòlar, dimecres va aconseguir el canvi de 65 'bitllets verds', mínims no vistos des de novembre de 2016.

Contra l'euro, la moneda russa ha caigut al seu pitjor canvi en més de dos anys, per sobre dels 80 rubles per cada euro, preus no vistos des de març de 2016. Des d'aquests nivells es recupera fins al voltant dels 77 rubles i retalla la caiguda del 14% des de l'obertura de dilluns a les 70,537 unitats.

L'Organització Europea per a la Seguretat de la Navegació Aèria (Eurocontrol) ha alertat a les aerolínies de la possibilitat d'atacs aeris contra Síria durant les pròximes 72 hores liderats pels Estats Units, després d'un presumpte atac amb gas verinós el cap de setmana, en què van morir desenes de persones. Després del veto de Rússia a l'ONU a la proposta nord-americana d'estudiar el que havia passat, Trump va estar clar: llançarà míssils sobre Síria i seran "macos, nous i intel·ligents".

Putin no es va quedar callat. Durant la cerimònia de lliurament de les cartes credencials dels ambaixadors de 17 països, el president rus va dir, segons recull Efe, que "l'estat de les coses a nivell mundial no pot sinó causar preocupació". "La situació al món és cada vegada més caòtica. No obstant això, seguim esperant que, al cap i a la fi, el sentit comú prevalgui i les relacions internacionals adoptin un rumb constructiu", ha dit Putin, que confia que la política mundial giri i es torni "més estable i més fàcil de pronosticar".

EFECTES SECUNDARIS

Les sancions dels Estats Units contra empreses russes, empresaris i funcionaris governamentals, anunciades la setmana passada, tenen un impacte econòmic limitat, però els inversors estan cada vegada més preocupats pels efectes secundaris, explica Dmitry Polevoy, economista en cap d'ING per a Rússia.

"Aquests efectes són impossibles de quantificar i analitzar adequadament, ja que podrien tenir el potencial de portar a un escenari de risc extrem d'aigües inexplorades de sancions i possibles mesures de represàlia", argumenta. De moment, Polevoy reconeix que la forta caiguda en el ruble és "continguda", però afegeix que el mercat estarà atent al nivell de 65 rubles per dòlar.

Noticias relacionadas

contador