• El bitllet verd cau a un mínim de dos mesos contra el ien
  • La lliura, en màxims d'un mes i mig
cbdolar83ss

Pujada de tipus al desembre: sí. Optimisme sobre el repunt de la inflació: no. Així es podria resumir la lectura que han fet els mercats de les actes de la reunió de la Reserva Federal (Fed) del mes de novembre. I els inversors en divises han decidit ignorar el primer -àmpliament descomptat- i enfocar-se en el segon, cosa que ha provocat una onada de vendes en el dòlar.

El 'bitllet verd' ha patit contra tots el seu rivals, però val la pena assenyalar la remuntada de l'euro, l'acompliment del qual s'ha vist llastrat aquesta setmana per la crisi política alemanya, per evidenciar la debilitat de la divisa nord-americana. La divisa comunitària perllonga aquest dijous els guanys de la sessió de dimecres i, després de consolidar el seu recent declivi a la franja dels 1,1750 dòlars, ha remuntat fins a un màxim als 1,8380 dòlars, molt a prop de la seva recent marca de més d'un mes als 1,1861 dòlars del 15 de novembre.

L'èmfasi d'alguns membres del Comitè de Política Monetària (FOMC per les sigles en anglès) del banc central en la baixa inflació i les dades econòmiques determinaran el calendari de les pròximes pujades

La desfeta més pronunciat l'ha experimentat contra el ien. El dòlar es canvia a prop dels 111,00 iens, després d'arribar el seu pitjor nivell en dos mesos, als 111,070 iens i, a més, ha protagonitzat la seva major caiguda en un dia des de mitjans de maig, d'un 1,1%. Les condicions de mercat, amb baixos volums a causa de la festivitat local al Japó i del dia d'Acció de Gràcies als Estats Units, no han ajudat al dòlar.

La visceral reacció dels inversors es deu al fet que, més enllà d'aquest final d'any, quan amb tota probabilitat el banc central que encara presideix Janet Yellen procedirà a incrementar els tipus per tercera vegada el 2017, l'èmfasi d'alguns membres del Comitè de política Monetària (FOMC per les sigles en anglès) de l'organisme a la baixa inflació i les dades econòmiques determinaran el calendari de les pròximes pujades. "A mesura que ens endinsem el 2018, el supervisor s'enfocarà en els preus abans que en el creixement, així que aquesta és la preocupació que marca el compàs del mercat", assenyala Stephen Innes, analista d’Oanda.

Els analistes també opinen que, de cara a la reunió del 12 i 13 de desembre, els inversors estaran absolutament pendents de qualsevol senyal que enviï el banc central del ritme de l'increment de les taxes al llarg dels següents dotze mesos. "Si bé els mercats poden anticipar dos o tres pujades de taxes l'any que ve, és difícil anticipar quin consens es podrà o no assolir pel que fa a la política monetària l'any que ve, especialment si Jerome Powell és finalment qui ocupa la vacant que deixarà Yellen" , indica Michael Hewson, analista de CMC Markets.

La manca de visibilitat o claredat pel que fa a les perspectives de política de l'any que ve juntament amb algunes discussions entre els funcionaris de la Fed sobre les valoracions de mercat van provocar que els rendiments dels bons i el dòlar retrocedissin bruscament, amb l'índex del dòlar nord-americà -que mesura el seu acompliment contra sis rivals- baixant al seu pitjor nivell en un mes als 93,160 punts.

LA LLIURA S'UNEIX A LA FESTA

La moneda britànica es va mostrar una mica volàtil abans de la presentació del pressupost de tardor del Govern de Theresa May, els comptes del Brexit, per moure en un estret rang durant la tarda de dimecres, a mesura que els inversors van superar aquest esdeveniment. No obstant això, el cable (lliura/dòlar) es va deixar portar per la caiguda del dòlar i es va veure impulsat fins més enllà dels 1,33 dòlars per lliura. Aquest dijous, la divisa del Regne Unit ha deixat un màxim de gairebé un mes i mig contra el seu rival dels EUA als 1,3337 dòlars.

No obstant això, Lukman Otunuga, analista d’FXTM recomana "no deixar-se enganyar" ja que "la moneda segueix presentant un aspecte tècnic complicat i cal molt més que un dòlar pressionat per prolongar l'actual tendència creixent al llarg termini", assenyala. "Amb l’incertesa del Brexit que afecta el creixement econòmic i pesa sobre el sentiment, la moneda encara té un camí difícil per recórrer", afegeix l'expert.

LES DIVISES ASIÀTIQUES TAMBÉ APROFITEN EL DECLIVI DEL DÒLAR

El iuan, per la seva banda, ha escalat fins a un màxim de tres setmanes contra el dòlar, després que el Banc Popular de la Xina hagi incrementat el canvi fix de la moneda -només permet que fluctuï un 2% al voltant d'aquest preu- fins als 6,6021 iuans per cada dòlar. La moneda s'ha apreciat fins a canviar-se a 6,6000 iuans per dòlar.

El dòlar de Singapur també ha pujat fins a una fita de dos mesos a les 1,3462 unitats per cada 'bitllet verd', mentre el seu mercat de valors s’ha deixat un 0,27%.

Noticias relacionadas

contador