• Barcelona i Madrid tornen a marcar màxims històrics
  • Tarragona (-3,4%) i Zamora (-3,2%) són les capitals de província que més baixen de preu

El preu de l'habitatge en lloguer ha experimentat un repunt a Espanya en 2016 i ha acabat l'any amb un increment del 15,9% que ha situat el metre quadrat en 8,2 euros al mes, segons l'índex immobiliari de lloguer elaborat per Idealista.com. A més, l'últim trimestre de l'any ha accelerat el ritme de creixement, ja que els preus es van incrementar en un 8,2%.

El lloguer ha vingut per quedar-s'hi. Les reformes polítiques que s'han fet en els últims anys han beneficiat de manera increïble el creixement del lloguer, traient-lo del raquitisme en el qual tradicionalment es trobava des dels anys 60. La crisi que hem viscut entre altres conseqüències ha obert els ulls a molts sobre l'evolució dels preus de venda i la realitat que també a Espanya poden caure, i molt, els preus de les cases”, indica Fernando Encinar, cap d'estudis d'idealista.

"Les reformes polítiques han beneficiat de manera increïble el creixement del lloguer", segons Idealista.com

L'expert assegura que per fomentar el creixement del lloguer ”és necessari que se segueixin produint polítiques de dinamització, adoptant noves mesures que ajudin a augmentar el parc d'habitatges, com poden ser l'increment de la seguretat jurídica dels propietaris, incloent incentius fiscals per a aquells que es decideixin a posar-les al mercat o recuperant el desgravament per als inquilins”.

MAJOR INCREMENT A CATALUNYA

Totes les comunitats autònomes registren preus superiors als quals tenien fa un any. El major increment s'ha produït a Catalunya, on els propietaris demanen un 26,8% més per arrendar els seus habitatges que fa un any. Li segueixen les pujades de Madrid (18%) i Balears (13,8%). Extremadura, en canvi, ha experimentat la menor pujada (1,1%), seguida per Múrcia (1,7%) i Castella-la Manxa (2,4%).

Catalunya (13,3 euros per metre quadrat) també s'ha convertit en l'autonomia més cara, seguida de Madrid (12,9 euros per metre quadrat) i Euskadi (10,4 euros per metre quadrat). En el costat oposat de la taula se situen Extremadura (4,1 euros per metre quadrat), Castella-la Manxa (4,5 euros per metre quadrat) i Múrcia (5 euros per metre quadrat).

EN VUIT PROVÍNCIES CAUEN ELS PREUS

Només vuit províncies han vist com els seus preus es reduïen durant 2016. El major descens s'ha registrat a Tarragona, on els preus han caigut un 6,3%. La major pujada s'ha produït a Barcelona (23,4%), Guipúscoa (18,1) i Madrid (18%).

Només vuit províncies han vist com els seus preus es reduïen durant 2016

El rànquing de les províncies més cares està encapçalat per Barcelona (15,3 euros per metre quadrat al mes), Madrid (12,9 euros per metre quadrat), Guipúscoa (11,9 euros per metre quadrat) i Balears (10,2 euros per metre quadrat). Jaén és la província més econòmica (3,6 euros per metre quadrat), seguida per Àvila (3,8 euros per metre quadrat) i Lugo (4 euros per metre quadrat).

VALÈNCIA, CAPITAL EN LA QUAL MÉS CREIX EL LLOGUER

València és la capital en la qual més ha crescut el preu del lloguer durant 2016. Amb un increment del 20,3% en les rendes dels seus habitatges, ha situat el seu preu en 7,5 euros per metre quadrat al mes. També ha estat considerable l'augment registrat a Sant Sebastià, on han pujat un 17%, a Barcelona (16,5%) i a Madrid (15,6%), que han tornat marcar màxims històrics. En el costat oposat està Tarragona, on els propietaris demanen un 3,4% menys que fa un any per arrendar els seus habitatges.

Noticias relacionadas

contador