• Els experts tenen dubtes sobre l'efectivitat de les mesures de l'OPEP
  • Adverteixen que, amb les seves mesures, el càrtel anima els preus, cosa que aprofiten els 'frackers' americans per augmentar la seva producció
OPEP715
Membres de l'OPEP durant una reunió del càrtel.

El petroli es recupera aquest divendres després de cedir durant la passada sessió un 5% després que (Organització de Països Exportadors de Petroli) confirmés l'OPEP el que tothom esperava: que les actuals retallades en la producció (de 1,8 milions de barrils al dia) s'estendran durant nou mesos més.

La "decisió a Viena envia un senyal de suport continu als preus del petroli per part de l'OPEP, que ajuda els perforadors dels EUA a fer plans" per augmentar encara més la seva producció, assenyala l'experta Ann-Louise Hittle

El mercat feia setmanes que estava parlant d'aquesta mesura que, finalment, ahir es va confirmar exactament en els mateixos termes en què s'esperava. Rússia i l’Aràbia Saudita van remetre a mitjans de mes un comunicat en què marcaven les línies que calia seguir i aquestes línies s'han traçat tal com ells van plantejar.

"Amb Rússia i l’Aràbia Saudita anunciant l'extensió (de les retallades) en nou mesos més fa una setmana, la decisió ja estava en el preu, de manera que el mercat volia el 'més i més' que no va arribar", assenyala Virendra Chauhan , analista de petroli d'Energy Aspects a Singapur, en declaracions a Reuters.

Per la seva banda, el banc britànic Barclays avisa que, amb aquesta retallada aprovada, l'objectiu de l'OPEP de reduir les existències per sota de la mitjana de cinc anys no s'aconseguirà en el termini de les retallades, és a dir, durant el període fins març de 2018. Els experts de Goldman Sachs i de Jefferies, per la seva banda, van dir que una normalització dels inventaris podria donar-se a principis de 2018.

I, tot això, en un context en què els productors nord-americans de cru segueixen jugant un paper fonamental. Per als experts, les retallades de producció liderats per l'OPEP donaran suport un nou augment en la producció nord-americana. "Creiem que l'OPEP no reconeix el poder del petroli d'esquist dels Estats Units i que l'única solució per equilibrar l'equació de l'oferta i demanda és seure junts a la mateixa taula i arribar a un acord per desenvolupar una estratègia cohesionada", assenyala Naeem Aslam, director d'anàlisi de ThinkMarkets.

Ann-Louise Hittle, vicepresidenta de la consultora d'energia Wood Mackenzie, ha afegit que la "decisió a Viena envia un senyal de suport continu als preus del petroli per part de l'OPEP, que ajuda els perforadors dels Estats Units a fer plans" per augmentar encara més la seva producció.

En aquests moments, el barril Brent cotitza a 51,79 dòlars (+0,64%) i el West Texas a 49,04 dòlars (+0,29%).

Noticias relacionadas

contador