• Malgrat aquesta dada, el dèficit comercial es dispara un 45,6% respecte al mateix període de l'any anterior
  • Si es descompta l'energia, el saldo negatiu entre importacions i exportacions disminueix
ep exportaciones espana
PIXABAY

Espanya s'enfronta amb un empitjorament continu de la seva balança comercial. La variable que va alleujar l'impacte de la crisi llança ara un dèficit cada vegada més gran amb l'increment de les importacions i, davant el qual, el continu creixement de les exportacions és insuficient. Entre gener i març, el dèficit comercial arriba als 7.199.000 d'euros, un 45,6% més que l'any anterior.

El creixement s'explica pel dèficit energètic, que va augmentar un 71,6% fins als 6.788.000 d'euros enfront del forat de 3.956 milions d'euros durant el mateix període de l'any anterior. És a dir, en l'encariment del petroli, que s'ha disparat des dels 30 dòlars del primer trimestre del 2016 fins als 50 dòlars dels tres primers mesos de 2017, ha empitjorat el saldo de l'economia espanyola. Per la seva banda, el dèficit no energètic se situa als 411 milions d'euros, menys de la meitat dels 987.000.000 que un any abans. La taxa de cobertura -exportacions sobre importacions- va disminuir gairebé dos punts en un any en passar del 92,5% fins al 90,6%.

Les importacions van pujar un 16,5%, fins als 76.940 milions d'euros. La meitat d'aquest augment es deu a un major volum de compres des de l'exterior (8% més), mentre que la resta s'explica per l'augment dels preus (7,9%). Amb aquestes xifres, el nou màxim de les exportacions no és suficient per frenar l'hemorràgia de la balança comercial, que al seu torn amenaça el saldo del compte corrent (inclou també serveis, rendes i transferències) i, en última instància, deteriorar la balança de pagaments que havia limitat durant els últims anys la vulnerabilitat exterior que històricament ha tingut Espanya per la seva posició internacional.

El nou màxim de les exportacions no és suficient per frenar l'hemorràgia de la balança comercial

Les vendes a l'exterior es van disparar durant el primer trimestre un 14,1% fins als 69.741.000 d'euros, màxim de la sèrie històrica, segons explica el Ministeri d'Economia i Competitivitat. A diferència de l'evolució de les importacions, en aquest cas l'increment s'explica en termes de volum, amb un augment del 13,3%, davant l'encariment del 0,8% dels productes que Espanya ha venut a l'exterior.

QUÈ EXPORTA I IMPORTA ESPANYA?

Els béns d'equip continuen sent els productes amb més pes en les exportacions, amb un 19,2% del total, després d'augmentar un 10,5% el primer trimestre. El sector de l'automòbil, amb un increment del 8,2%, es va situar amb una quota del 17,6%. El segueix la indústria d'aliments, begudes i tabac, amb un 14,1% més i un pes del 17,2%.

A la banda de les importacions, "la consolidació de la recuperació econòmica explica el creixement de la majoria dels sectors", assegura el Ministeri. Les compres de béns d'equip van créixer en un 15,2%, i tenen un pes del 20,9%. Les d'automòbils, que n’acaparen el 13,5%, van augmentar un 6,6%. Per la seva banda, les importacions de manufactures de consum, es van elevar un 4,1% i les d'alimentació, begudes i tabac, un 9,7%.

"L'evolució de les exportacions espanyoles entre gener i març va ser millor que la de les principals economies europees amb l'excepció del Regne Unit", explica el Ministeri dirigit per Luis de Guindos. En l'economia britànica van créixer durant el primer trimestre un 21,4%, mentre que a Itàlia ho van fer en un 10%; a França, en un 4,2%; i a Alemanya, en un 8,5%. Fora del Vell Continent, el creixement va ser del 8,5% al ​​Japó, del 7,3% als Estats Units i del 4,2% a la Xina.

Espanya va exportar el 65,9% de les vendes a l'exterior a la Unió Europea durant el primer trimestre, amb un creixement del 15,6% a les destinades a l'Eurozona i un 10,9% a la resta de països de l'àrea comercial. El comerç amb la Unió Europea va reflectir per Espanya un superàvit de 1.881 milions d'euros, per sobre dels 1.627 milions del mateix període de l'any anterior. La relació amb la resta del món es va saldar amb un dèficit de 3.339 milions, un 37,8% pitjor que un any abans.

Noticias relacionadas

contador