• Els Estats Units, Àsia i Europa pateixen un 'terratrèmol borsari'
  • També l'oferta de petroli es manté tot i la retallada de la producció de l'OPEP i Rússia
cbpetroleo3 short

El preu del petroli cau a prop d'un 1% aquest dimarts. El cru s'uneix al 'dimarts negre' que viuen els mercats, amb les fortes caigudes que va patir Wall Street aquest dilluns, la dura caiguda de les borses asiàtiques durant aquesta jornada i amb uns futurs dels mercats europeus que apunten a la mateixa línia.

En aquests moments, els futurs del Brent arriben als 67,02 dòlars per barril i pateixen una caiguda del 0,9%. Aquest nivell fa que el preu de referència a Europa retrocedeixi en quatre dòlars des dels seus màxims de 2018. Per la seva banda, el West Texas Intermediate (WTI) se situa als 63,46 dòlars per barril arrossegat per unes caigudes del 0,83%. També suposa una important caiguda per al barril de referència als Estats Units que perd tres euros per barril des dels màxims d'aquest any.

Aquesta caiguda arriba en una jornada marcada per la caiguda de les principals borses. A Wall Street, el Dow Jones va retrocedir un 4,6%, la caiguda més gran en termes percentuals des d'agost de 2011, i la major pèrdua en punts de la seva història absoluts. Mentrestant, l'S&P 500 va tancar amb una caiguda del 4,1%, la caiguda més gran des de l'agost de 2011. El Nasdaq, per la seva banda, va cedir un 3,78%, una xifra que no perdia des de juny de 2016.

Un 'terratrèmol' borsari que també s'ha notat a Àsia. El Nikkei se n'emporta la pitjor part, amb una caiguda que supera el 5%, fins als 21.500 punts, dinamitat, en part, per l'avanç del ien, que ha tornat a tocar els recents màxims per sota dels 108,500 iens. La divisa nipona ha posat en joc el seu paper d'actiu refugi i s'ha disparat per l'aversió al risc dels operadors. I els futur de les borses europees (-3%) també s'acosten una forta caiguda als seus mercats.

Tot i que no només el moviment de les borses colpeja el preu del petroli. L'oferta de cru segueix sent abundant tot i que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i Rússia mantenen les seves retallades en la producció per realitzar un ajust del mercat. El principal motiu d'aquest fet és el gran augment de la producció de petroli d'esquist dels Estats Units.

Aquest tipus de producció ha augmentat a prop d'un 18% des de mitjans de 2016, 10 milions de barrils per dia (bpd). Els EUA han aconseguit amb aquest fet superar en producció l'Aràbia Saudita. Només Rússia en produeix més, amb una mitjana de 10.980.000 de barrils diaris el 2017. No obstant això, els experts de Reuters insisteixen que la producció nord-americana anirà a més. Un altre dels motius d'aquesta caiguda del petroli és una desacceleració estacional de la demanda, ja que moltes refineries han tancat per manteniment després de la temporada d'alt de consum hivernal.

Noticias relacionadas

contador