• D'aquesta manera, s'equipara la durada dels permisos entre les dues persones de la parella
  • El portaveu del Govern basc ha anunciat que la futura Llei d'Ocupació Pública Basca introduirà aquest canvi
padre hija playa paternidad familia playa vacaciones portada
Pixabay

El Govern de País Basc elevarà el permís de paternitat dels funcionaris públics de quatre a 16 setmanes. D'aquesta manera, l'Executiu basc equipara la durada dels permisos entre les dues persones de la parella independentment del seu sexe.

El portaveu del Govern Basc i conseller de Governança Pública i Autogovern, Josu Erkoreka, ha anunciat aquest divendres que la futura Llei d'Ocupació Pública Basca s'equipararà, per primera vegada en un text normatiu, la durada dels permisos per parentalitat entre les dues persones que integren la parella, amb uns permisos que seran cent per cent remunerats i intransferibles.

Erkoreka ha realitzat aquest anunci durant el ple de control al Govern Basc que s'està celebrant al Parlament en resposta a una pregunta de la parlamentària jeltzale Estíbaliz Larrauri sobre els permisos parentals que incorpora l'avantprojecte de Llei d'Ocupació Pública Basca que es troba, en hores d'ara, en fase de negociació amb les centrals sindicals.

Creu que aquesta mesura contribuirà a corregir el desequilibri que suposa el repartiment desigual de tasques de cura de fills i filles entre homes i dones

El conseller ha destacat que es tracta d'una decisió "pionera" en el marc legal comparat que regula els permisos parentals del personal funcionari. Amb aquesta mesura, el Govern Basc persegueix afavorir la conciliació de les persones que treballen a l'Administració Pública Basca i "donar un salt qualitatiu" en matèria d'igualtat plena de dones i homes.

Així mateix, creu que aquesta mesura contribuirà a corregir el desequilibri que suposa el repartiment desigual de tasques de cura de fills i filles entre homes i dones, ja que a l'actualitat, el 96% dels permisos parentals els agafen les dones i el cura dels nens és assumit en un 90% per les dones.

IGUALS I INTRANSFERIBLES

A hores d'ara, aquests permisos, regulats per decret, són d'un mínim de 18 setmanes ininterrompudes des del part, adopció, acolliment o subrogació, i quatre setmanes per "paternitat", que sí que són transferibles a l'altra persona de la parella.

La proposta que fa el Govern Basc en la Llei d'Ocupació Pública Basca és equiparar la durada dels permisos per parentalitat de les dues persones que integren la parella, independentment del seu sexe. Seran permisos 100% remunerats i, a més, intransferibles perquè el seu objectiu és promoure la igualtat i que els homes puguin coresponsabilitzar-se del treball domèstic.

"Està demostrat que la implicació dels homes en la cura de fills i filles és un element clau per a l'empoderament de les dones per al seu desenvolupament i benestar, per al foment de la natalitat i per al benestar emocional dels propis homes, a més de ser un element clau en la prevenció de la violència de gènere", ha indicat.

"Està demostrat que la implicació dels homes en la cura de fills i filles és un element clau per a l'empoderament de les dones per al seu desenvolupament i benestar, per al foment de la natalitat i per al benestar emocional dels propis homes, a més de ser un element clau en la prevenció de la violència de gènere", ha indicat.

Noticias relacionadas

contador