• La moneda del país asiàtic es negocia al voltant dels 6,5200 iuans, el seu millor preu des de maig de 2016
chine-yuan-renminbi-monnaie-billet-drapeau-finance-fusions-acquisitions-croissance-banque-pekin

Entre les nombroses sorpreses que ha deixat el mercat de les divises aquest 2017, la fortalesa de la qual està fent gala el iuan és potser una de les més inesperades. La moneda del país asiàtic ha aconseguit perllongar la tendència alcista que domina la seva operativa el 2017 fins a registrar un màxim de 18 mesos assolit el 5 de setembre. Però el que és més important, amb el recent ral·li d'agost, el renmimbi, com també es denomina la divisa, ha esborrat les pèrdues de 2016.

És un total gir de 180 graus a la tendència baixista amb la qual canviava d'any el iuan, que ha rubricat el seu millor mes de 2017. La moneda xinesa ha estès els seus guanys al setembre fins arribar a les 6,5151 unitats per dòlar, el seu millor preu des de maig de 2016. A més, l'acompliment de la moneda xinesa sobresurt entre la resta de les seves contraparts asiàtiques, que s'han vist dinamitades per la recent crisi entre Corea del Nord i els EUA. Aquest comportament ha aixecat algunes veus entre els analistes que apunten que podria estar posant en joc un component d'actiu refugi.

La divisa xinesa ha protagonitzat un ral·li a l'agost que ha culminat amb un rècord d'un any i mig

Aquests mateixos experts destaquen el paper del banc central xinès, que ha demostrat que pot gestionar la pressió baixista sobre la moneda amb èxit, mitjançant intervencions al mercat de les divises i controls de capital. La millora de les dades econòmiques de la segona potència mundial és un altre dels motius que destaquen experts com Jameel Ahmad, analista d’FXTM per explicar el comportament de la moneda.

LA DEBILITAT DEL DÒLAR

Però el motor de l'escalada del iuan és el mateix que ha facilitat que l'euro hagi desafiat les més pessimistes previsions sobre la seva operativa -recordem que havia d'haver arribat a la paritat amb el 'bitllet verde'-. No és altre que la debilitat del dòlar. L’assenyalen els experts i ho advertia l'expresident del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet.

Així, la bonança que viuen els alcistes del iuan tindria el seu origen en els mateixos factors que impulsen la gana per altres divises o que ha impedit que la lliura es desplomi a conseqüència del Brexit. "El problema és que el dòlar està feble davant de totes les monedes", va assenyalar l'exbanquer central.

Una situació que no sembla tenir aspecte de revertir en un futur pròxim. De fet, segons Hussein Sayed, estrateg d’FXTM, "al llarg termini, serà el sostre del deute, les reformes tributàries del president dels EUA, Donald Trump, i l'esdevenir dels tipus d'interès els que marcaran la direcció del dòlar per la resta del’any", indica l'expert.

Els experts no han tingut més remei que refer les seves previsions per al iuan, de la mateixa manera que han corregut a reconsiderar les que van fer per a l'euro. Capital Economics, per exemple, creu que el iuan es negociarà enfront del dòlar a les 6,60 unitats a finals d'any, a les 6,40 el 2018 i a les 6,20 el 2019. Macquarie, per la seva banda, fixa la meta durant els propers 12 mesos als 6,40 iuans.

Noticias relacionadas

contador