• L'euro remunta el declivi i assalta els màxims setmanals just a sota dels 1,24 dòlars
cbyendolar

El rebot de les borses, especialment la remuntada dels índexs de Wall Street, que s'ha prolongat aquest dimarts, ha ofert cert assossec als operadors, però no el suficient com per abandonar per complet els valors refugi com el ien. La divisa nipona ha prosseguit amb el ral·li iniciat a la calor de la caiguda al mercat de valors de la setmana passada, fins a un màxim de 15 mesos contra el dòlar. I ha disparat les alarmes al Govern de Shinzo Abe, que veu perillar la recuperació econòmica del país del sol naixent.

Durant totes les sessions precedents durant les quals l'aversió al risc havia dominat en els participants del mercat, el ien n’havia sorgit com a clar guanyador, avançant el 'bitllet verd'. La divisa japonesa ha protagonitzat un ral·li aquest mes de febrer d'un 3,5% davant del seu rival dels EUA, fins a la fita als 106,84 iens arribat aquest dimecres. No obstant això, hores després s'ha capgirat cap als 107,50 iens. "La ruptura de l'important suport als 107,25 iens suggereix que la debilitat del dòlar ha tornat a acaparar protagonisme i ha escanyat les posicions curtes en el ien, cosa que apunta que el momentum baixista en el dòlar/ien no ha acabat" , indiquen analistes de Danske Bank.

"En el context actual de mercat, qualsevol indici que ofereixi un major suport per al ien és celebrat amb compres"

En el seu encreuament contra l'euro, la moneda nipona també ha patit la seva i, amb un auge de més de 4% en poc més de 10 dies, aquest dimecres es canvia de mans al voltant dels 132,50 iens, molt a prop del màxim de gairebé dos mesos aconseguit la setmana passada als 132,00 iens. Els experts es qüestionen sobre els catalitzadors que han impulsat la divisa nipona en el seu últim envit contra els seus rivals europea i dels EUA. "No hi ha motius realment nous", apunten des de la companyia Daiwa Securities. "En el context actual de mercat, qualsevol indici que ofereixi un major suport per al ien és celebrat amb compres", expliquen.

"La incertesa que planeja sobre la confirmació en el càrrec del governador del Banc del Japó (BoJ), Haruhiko Kuroda, també ha impulsat la moneda, ja que és vista com a falta de suport per part del Govern d'Abe cap a la política del banc central", assenyala Boris Schlossberg, cofundador de BK Asset Management. Aquest factor, a més de les caigudes al Nikkei, que ha acabat la sessió de nou en el vermell i s'ha deixat un 0,43%, han impulsat la moneda japonesa.

Kuroda és el principal arquitecte de la política reflacionaria del Japó i és àmpliament respectat pels participants del mercat. "I tot i que el mercat descompta entre un 80% i 90% de possibilitats que sigui nomenat de nou en el càrrec, qualsevol dubte o canvi d'opinió per part del primer ministre del Japó segurament causarà majors sobresalts en el dòlar/ien", afegeix Schlossberg.

ABE, ENTRE L'ESPASA I LA PARET

Subratlla l'analista que "Abe està jugant un joc molt perillós, ja que el Govern es troba amb un no desitjat enfortiment del ien que podria afectar els guanys de les empreses exportadores, vitals per a l'economia del país". De fet, el portaveu de l'Executiu nipó, Yoshihide Suga, ha advertit la passada matinada sobre la "importància extrema" de l'estabilitat del tipus de canvi, cosa que indica la preocupació que susciten els recents guanys del ien, que podria refredar la recuperació econòmica.

Suga ha afegit que el Govern vigila el ien amb "sentiment d'urgència", informa Reuters. De fet, els moviments especulatius del ien han estat comentats per altres alts polítics del país del sol naixent, que ha deixat clar que l'auge del ien s'aproxima a nivells que encenen les alertes vermelles entre els supervisors monetaris. A més, l'auge de la moneda ha coincidit amb la publicació de les dades del PIB del Japó del quart trimestre, que ha donat mostres d'alentiment de l'economia. Tot i això, el país ha crescut durant vuit trimestres seguits, el període més llarg d'expansió registrat en els últims 28 anys.

"Si els fluxos d'aversió al risc acceleren el moviment, el ien podria caure ràpidament cap als 106.00 iens contra el dòlar i la majoria dels exportadors japonesos que aposten perquè el ien pugi a prop dels 110,00 unitats en el seu canvi contra el bitllet verd, veuran els seus marges reduïts", assenyala Schlossberg.

EL DÒLAR, PRESSIONAT PER LES DADES DE INFLACIÓ

Al radar dels inversors està també aquest dimecres la publicació de les dades de l'IPC dels EUA i s'imposa la cautela en el dòlar. Bona mostra d'això és que l'euro ha aconseguit arribar a màxims d'una setmana, just per sota dels 1,24 dòlars.

No obstant això, encara que molts actors del mercat romanen optimistes sobre l'euro a llarg termini, la moneda no té nous catalitzadors per obtenir més guanys enmig dels vents en contra que bufen des del pla polític. D'una banda, hi ha les incerteses que susciten les eleccions d'Itàlia a principis de març. De l'altra, els deliris de l'SPD i la cancellera alemanya Angela Merkel per acabar tancant la gran coalició a Alemanya.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, "l'euro/dòlar presenta una important resistència a la volta de la cantonada, la zona dels 1,26, la part superior del canal baixista de llarg termini", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. Explica que l'"objectiu de pujada per a l'euro pràcticament assolit i la 'moneda única' podria prendre un descans i frenar l'escalada iniciada a principis de 2017", indica l'expert.

Noticias relacionadas

contador