• L'objectiu és millorar la inclusió financera i potenciar el mercat europeu
  • També aprova que s'ampliï la informació social o mediambiental que ofereixen les grans empreses
mendez de vigo

El Consell de Ministres ha aprovat dues normes que suposen la transposició al marc jurídic espanyol de dues directives europees. Es tracta del Reial decret llei de Comptes de Pagament Bàsiques i del Reial decret llei en Matèria de Divulgació d'Informació no Financera.

El primer Reial decret llei garanteix el dret universal d'accés a un compte de pagament bàsica, que ha de proporcionar una sèrie de serveis com són la domiciliació de rebuts, ús de targetes o transferències. Per tots els comptes, la norma facilita al client el coneixement de les comissions que paga i la comparació amb la finalitat de millorar la transparència. El segon Reial decret llei obliga les grans empreses i grups empresarials a informar d'aspectes socials, diversitat, mediambientals, respecte als drets humans i lluita contra la corrupció dins de l'informe de gestió que acompanya els comptes anuals.

Les entitats de crèdit poden denegar l'accés als comptes de pagament bàsiques en casos molt taxats

El Reial decret llei (RDL) de Comptes de Pagament Bàsiques, trasllat de comptes i comparabilitat de comissions trasllada a la legislació espanyola la Directiva 2014/92 / UE sobre aquestes matèries. L'objectiu és millorar la inclusió financera i potenciar el mercat europeu. Per això es garanteix el dret universal d'accés a un compte de pagament bàsica, es millora la transparència i la comparabilitat de les comissions aplicades als comptes de pagament i s'agilitza el trasllat de comptes de pagament. El compte de pagament bàsica és un nou producte bancari creat per la Directiva europea, que estarà denominada en euros i que facilitarà l'accés a una sèrie de serveis com són l'obertura, utilització i tancament del compte, dipòsit de fons, retirada d'efectiu en l'entitat o en caixers, domiciliació de rebuts, ús de targetes de dèbit o prepagament i transferències. Aquests comptes tindran una comissió màxima que fixarà el Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.

Les entitats de crèdit poden denegar l'accés als comptes de pagament bàsics en casos molt taxats. Per exemple, si el potencial client no aporta la informació requerida per l'entitat en funció del nivell de risc de blanqueig de capitals o de finançament del terrorisme segons el que preveu la legislació nacional o si la seva obertura sigui contrària als interessos de la seguretat nacional o d'ordre públic. També es podrà denegar-ho quan el client ja sigui titular d'un compte que permeti realitzar els mateixos serveis. El Ministeri d'Economia fixarà mitjançant ordre ministerial el límit màxim a aplicar en aquest tipus de comptes.

Per tots els comptes en general, el RDL estableix el dret al trasllat a una altra entitat o dins de la mateixa entitat, obligació que afecta tots els proveïdors de serveis de pagament, no només a les entitats de crèdit. El trasllat s'efectuarà de forma ràpida, àgil i eficaç en un període màxim de 13 dies. Els proveïdors de serveis de pagament poden denegar el trasllat del saldo d'un compte de pagament a aquells clients que tinguin obligacions pendents de càrrec en aquest compte. A més, va més enllà de la Directiva permetent als consumidors la cancel·lació de comptes en 24 hores. L'excepció és que l'usuari tingués contractat amb el proveïdor de serveis de pagaments altre producte o servei financer per la gestió sigui necessari mantenir obert un compte de pagament amb el proveïdor de serveis de pagament.

Pel que fa a les comissions i també aplicable a tots els comptes, el RDL estableix que els proveïdors de serveis de pagament proporcionaran al client o potencial client un document informatiu de les comissions amb suficient antelació. A més, hauran de proporcionar-ho cada any i gratuïtament, un estat de totes les comissions en què hagin incorregut per als serveis associats a un compte de pagament. El Banc d'Espanya pot establir els requisits que han de complir els dos documents, que hauran de ser precisos, breus i amb una estructura clara. Disposarà d'un lloc web, d'accés gratuït, que permeti comparar les comissions que apliquen els proveïdors de serveis de pagament.

Per la seva banda, el Reial decret llei que transposa la Directiva sobre divulgació d'informació no financera i sobre diversitat modifica el Codi de Comerç i el text refós de la Llei de societats de capital i la Llei d'auditoria de comptes. L'objectiu és augmentar la informació no financera de l'informe de gestió que acompanya els comptes anuals individuals i consolidades en grans empreses pel que fa a qüestions socials, mediambientals, recursos humans, respecte als drets humans i lluita contra la corrupció.

La informació farà referència a les mesures adoptades per promoure la igualtat de gènere, condicions de treball, el diàleg social, el respecte dels drets sindicals, la seguretat en el lloc de treball i les mesures de diàleg i protecció amb les comunitats locals. Pel que fa a qüestions mediambientals, les empreses hauran d'aportar informació detallada sobre els efectes actuals i previsibles de les seves activitats en el medi ambient, salut i seguretat, ús de l'energia, emissions de gasos d'efecte hivernacle, consum de l'aigua i contaminació atmosfèrica.

Aquests comptes tindran una comissió màxima que fixarà el Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat

En matèria de drets humans, l'estat d'informació no financera hauria d'incloure informació sobre els impactes potencials i reals de l'activitat de l'empresa al respecte, així com les disposicions aplicades per impedir els abusos i mesures per mitigar-los, gestionar-los i reparar-los. En relació amb la lluita contra la corrupció i el suborn, les empreses han d'incloure informació sobre els procediments i recursos de control intern dedicats a prevenir aquestes conductes.

Aquests canvis normatius afecten empreses grans amb consideració d'entitat d'interès públic el nombre mitjà de treballadors de les quals durant l'exercici sigui superior a 500 i que durant dos exercicis consecutius reuneixin almenys dues de les circumstàncies següents: que el total de les partides de l'actiu sigui superior a 20 milions d'euros, que l'import net de la xifra anual de negocis superi els 40 milions d'euros o que el nombre mitjà de treballadors empleats sigui superior a 250.

Per a les societats anònimes cotitzades s'exigeix ​​a més que incloguin, dins de l'informe anual de govern corporatiu, les polítiques de diversitat de competències i punts de vista aplicats en l'elecció del seu consell d'administració; en concret, les relatives a edat, gènere, discapacitat, formació i experiència professional.

contador