swiss national bank

El franc suís no està passant pel seu millor moment, el lent però constant declivi conta l'euro dels últims mesos s'ha accelerat durant les últimes jornades fins a mínims de gener de 2015. La moneda helvètica es canvia de mans als 1,1995 francs, al voltant de l'antic sòl canviari del Banc Central de Suïssa per a l'euro/franc suís, als 1,20 dòlars. Des que el banc central va abandonar aquest tipus de canvi de referència, al gener de 2015, en un moviment que va provocar una carnisseria entre els brokers de divises, la moneda suïssa no havia tornat a depreciar-se fins a aquests nivells.

La divisa del país helvètic es va disparar fins a màxims històrics en aquell moment, quan va tocar els 0,9651 francs, però ha anat cedint terreny durant els últims tres anys. No obstant, segons analistes consultats, la recent crisi geopolítica ha jugat en contra del franc suís, ja que ha perdut part del seu paper d'actiu refugi a favor de l'euro, que ha estat l'aposta favorita dels inversors. De fet, des d'inicis d'abril, la depreciació és de més d'un 2%.

Les sancions dels Estats Units a Rússia, han perjudicat inversions russes a Suïssa, cosa que podria haver marcat la diferència en aquesta ocasió, explica Marshall Gittler d’ACLs Global. A més, els curts nets en la moneda suïssa han estat presents durant un temps, però el fet que no hagin augmentat agressivament suggereix que encara podria haver-hi més recorregut a la baixa per al franc suís, assegura Gittler.

Per si això fos poc, durant una recent intervenció, el president del Banc Nacional de Suïssa, Thomas Jordan, va deixar clar que l'entitat no té sobre la taula la voluntat d’eliminar la seva política monetària ultra-flexible de moment. "No volem provocar una apreciació del franc suís", va assenyalar Jordan.

Davant d'aquest panorama, els experts de Danske Bank preveuen que el franc suís es depreciï fins a les 1,21 unitats contra el dòlar en el termini dels propers sis mesos. I van més enllà, "esperem que es negociï als 1,23 francs contra l'euro a dotze mesos vista".

Noticias relacionadas

contador