• Per a l'economia mundial manté les seves previsions del 3,4% en 2017 i del 3,6% en 2018
  • El creixement esperat per a la primera economia mundial és del 2,3%

L''efecte Trump' ja es deixa sentir en les expectatives. El Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat a l'alça el creixement de les economies avançades per l'impacte que espera de les polítiques econòmiques de l'Administració de Donald Trump als Estats Units.

Així ho reflecteix l'informe 'Perspectives Econòmiques Mundials' en la seva actualització de gener, que estableix la seva previsió de creixement per aquest any del conjunt de l'economia global en el 3,4% i del 3,6% en el proper, igual que en la projecció publicada a l'octubre.

L'estimació del creixement de les economies avançades millora en una desena per 2017 fins a l'1,9% i en dues desenes per 2018 fins al 2%. Estats Units és el principal motiu d'aquesta revisió, en preveure una expansió de la primera economia mundial del 2,3% en 2017, una desena més que l'estimació realitzada en el trimestre anterior. Així mateix, també millora la previsió per 2018, en aquest cas en quatre desenes fins al 2,5%. La raó és Donald Trump. "Les perspectives de les economies avançades han millorat per 2017 i 2018, gràcies a l'enfortiment de l'activitat durant el segon trimestre i a l'estímul fiscal previst a Estats Units", assenyala l'informe de la institució dirigida per Christine Lagarde.

"Aquest pronòstic està basat en el supòsit de canvis en l'espectre de polítiques adoptades pel nou govern nord-americà, amb els consegüents efectes de contagi a escala internacional", indica l'informe, que adverteix de "la incertesa que envolta a l'orientació de les polítiques del govern nord-americà entrant i les seves ramificacions internacionals".

Encara abans que prengui possessió Trump de la Casa Blanca, alguna cosa que farà aquest divendres, el Fondo ja estima un impacte de les eleccions nord-americanes en l'economia, ja que atribueix l'actualització a la major rendibilitat del deute públic, el repunt de les borses i l'apreciació del 4% del dòlar enfront de l'euro en amb prou feines dos mesos, fets que s'han produït davant les expectatives de les mesures inflacionistes d'estímuls fiscals i proteccionisme que va anticipar el magnat nord-americà en la seva carrera per la presidència contra Hillary Clinton.

Aquestes mesures incidiran, segons el FMI, en les decisions de la Reserva Federal (Fed): "El personal tècnic preveu cert estímul fiscal a curt termini i una normalització menys gradual de la política monetària". El banc central presidit per Janet Yellen, qüestionada pel president electe i el mandat del qual expira en 2018, va projectar tres pujades de tipus en 2017, segons la mitjana dels membres de les expectatives de l'autoritat monetària, enfront de l'interval actual entre el 0,5% i el 0,75%. El que preveu el Fondo és que Trump "aguditzi" les pressions inflacionistes, la qual cosa podria obligar a la Fed a accelerar el ritme d'alces del preu del diner.

En el Vell Continent, per a l'Eurozona l'organisme projecta un creixement de l'1,6% tant en 2016 com en 2017, una desena més en el primer cas i el mateix resultat en el segon. La previsió per 2017 és de l'1,5% a Alemanya, de l'1,3% a França, del 0,7% a Itàlia i del 2,3% a Espanya, un decimal millor que l'esperat fa tres mesos. Per la seva banda, Regne Unit creixerà un 1,5%, segons aquestes expectatives, quatre desenes més que l'anticipat a l'octubre.

COP A MÈXIC

Però mentre que les expectatives sobre el mandat de Trump impulsen les projeccions de creixement del món en general i d'Estats Units en particular, castiguen les de Mèxic. L'FMI ha reduït en sis desenes l'expansió prevista del PIB del país asteca fins a l'1,7% en 2017 i el 2% en 2018.

Les polítiques aïllacionistes de la Casa Blanca copejarien a Mèxic, economia per la qual el Fons anticipa vents en contra "més fortes". D'antuvi, el pes mexicà cotitza en mínims històrics enfront del dòlar com a resultats de les eleccions del passat 8 de novembre als Estats Units.

Precisament l'FMI cita als Estats Units, juntament amb la Xina, com el risc que s'incompleixin les previsions econòmiques. A l'alça si és per un estímul fiscal "més contundent", i a la baixa si hi ha una bolcada en l'activitat "cap a plataformes de polítiques aïllacionistes i el proteccionisme". En aquest sentit, per al gegant asiàtic espera un creixement del 6,5% en 2017, tres desenes més del previst anteriorment, mentre que manté la projecció de 2018 en el 6%.

En el conjunt d'economies emergents, redueix una desena l'esperat per aquest any, en el 4,5%, i continua amb el 4,8% per al següent exercici. Destaquen les reduccions de la previsió de Brasil, amb tres desenes menys fins al 0,2% en 2017, i d'Índia, amb quatre desenes menys fins al 7,2%.

Quadre de perspectives de l'FMI

Noticias relacionadas

contador