• L'euro no guanya tracció, encara que la inflació de l'Eurozona va avançar en línia amb les expectatives del BCE
  • El iuan, en mínims de gairebé dues setmanes contra el dòlar
cbdolarbono short

El que podria haver estat un dia terrorífic per Wall Street i el dòlar, va acabar sent una jornada de guanys als dos fronts. Tant els índexs nord-americans com el 'bitllet verd' es van donar la volta i es van recuperar després del cop inicial després de l’'estira i arronsa' comercial entre els EUA i la Xina que posa en escac un negoci de 100.000 milions de dòlars. Els inversors es van sobreposar a les males notícies perquè la qüestió en joc no és "el dany que poden fer els aranzels del 25% a 1.300 productes xinesos, d'un costat, i 106 productes nord-americans, a l'altre, sinó si aquestes mesures acabaran aplicant-se", assenyala la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien.

A més, lluny d'afegir més llenya al foc, el president dels EUA, Donald Trump, va decidir calmar els ànims a través d'un missatge a la seva xarxa social preferida, Twitter, en què va assegurar que "no estem en guerra comercial amb la Xina". "Això suggereix que les últimes mesures empreses contra el gegant asiàtic, que han forçat Pequín el contraatac no és més que un altre moviment del president nord-americà per forçar la situació a la taula de les negociacions", afegeix l'experta. Els gravàmens sobre els productes nord-americans només s'aplicaran si els EUA dona el primer pas, de manera que "els dos països poden seguir jugant dels desafiaments de moment", arrodoneix l'experta.

Segons Lien i altres experts, com els analistes de Danske Bank, això explica que el dòlar es donés la volta, després d'una onada de vendes inicial impulsada per l'aversió al risc. Aquest dijous, s'ha prolongat els seus guanys enfront del ien, fins a un màxim de tres setmanes als 107,05 iens i avança també contra l'euro fins a prop del seu millor canvi en dues setmanes, aconseguit dimarts als 1,2255 dòlars. Els guanys es moderen contra la lliura, que ha aconseguit tocar un màxim setmanal, a les portes dels 1,41 dòlars.

Pel que fa a la moneda comunitària, no ha trobat alleujament en les dades de la inflació de l'Eurozona, que es van publicar en línia amb les previsions del Banc Central Europeu (BCE), amb un avanç fins a l'1,4% al mes de març. Indica Lien que l'euro/dòlar haurà d'esperar el següent esdeveniment d'importància per als mercats, la publicació de les dades del mercat laboral dels EUA del tercer mes de l'any per sortir de l'estret rang de menys d'un 1% en què es troba encapsulat durant les últimes jornades.

EL DÒLAR AVANÇA CONTRA EL IUAN

Altres analistes també indiquen que el focus dels operadors virarà cap a les dades d'ocupació nord-americanes, però la qüestió de la disputa comercial es mantindrà molt present. "Hi ha una manca de consens ara mateix sobre si el 'bitllet verd' sortirà molt mal parat o si la 'bronca' no passarà a majors", comenta Jane Foley, estrateg de Rabobank. L'analista del banc d'inversió holandès aposta perquè les divises segueixin mostrant un comportament similar al de jornades anteriors.

Mazen Issa, estrateg de TD Securities, avisa de l’"excessiva complaença que les principals monedes estan mostrant davant aquesta qüestió". En aquest sentit, el dòlar australià, el won coreà i el iuan -es dues últimes han caigut un 0,5%- seran especialment vulnerables durant els propers dies.

La divisa xinesa ha arribat al seu pitjor canvi en gairebé dues setmanes davant l'escalada de les tensions, als 6,30 iuans per cada dòlar. El declivi es produeix tan sols una setmana i mitja després que la Xina elevés el canvi oficial del iuan fins a màxims de 2015 i el renminbi aconseguís una fita de set setmanes. L'auge, que va ser propiciat per les notícies que els EUA i la Xina estaven negociant un acord comercial en secret, s'ha esborrat pràcticament del tot després dels últims esdeveniments.

Noticias relacionadas

contador