• L'euro tracta de recuperar-se i de reconquerir els 1,23 dòlars
dolar1

El còctel explosiu que ha deixat l'onada de vendes a les borses mundials, l'extrema volatilitat i l'aversió al risc, han deixat dos guanyadors al mercat de les divises. Aquestes condicions de mercat són gasolina per al dòlar i al ien, que s'han disparat durant les recents jornades i mantenen el seu bon aspecte tècnic aquest dilluns, tot i el rebot de divendres de Wall Street.

"Sense indicadors econòmics programats per a aquest dilluns, els inversors es deixaran portar pel sentiment del mercat després de la massiva caiguda de les borses de la setmana passada", indiquen els analistes de Danske Bank. En la ment dels operadors es dibuixa la pregunta de si els moviments de les jornades passades "obeeixen a una sana correcció o si són l'inici d'un crash", indica per la seva banda Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, que també creu que la tendència prosseguirà unes quantes jornades.

"Encara que els retrocessos ja s'hagin acabat, per a qualsevol que s'hagi mostrat complaent durant el lent i ferm auge de les borses, ha rebut una dura bufetada de realitat aquesta setmana passada", explica Lien. Segons l'analista, "ara s'imposarà la cautela i els inversors es mostraran reticents a tornar al mercat amb el mateix entusiasme".

Avisa també l'experta en el mercat de les divises que si es registren noves caigudes a les borses, el dòlar i el ien prolongaran els seus guanys i la moneda japonesa es canviarà de mans més enllà dels 108,00 unitats per cada dòlar. "El ien sempre s'exerceix millor que el dòlar en contextos d'aversió al risc", addueix Lien. De fet, la divisa dels EUA es va deixar un 1,3% la setmana passada contra la seva contrapart japonesa.

Aquest dilluns, la moneda nipona es manté ferm al voltant dels 108,70 iens contra el 'bitllet verd' encara que lluny del seu màxim de cinc mesos de divendres als 108,50 iens. I encara que en el dòlar/ien, el major beneficiat ha estat el segon, l'auge del 'bitllet verd' ha provocat que l'euro i, especialment, la lliura hagin sofert durant les últimes jornades.

L'EURO I LA LLIURA, LES QUE MÉS PATEIXEN

La britànica ha estat la més copejada per les vendes a les borses de la setmana passada, seguida per la 'moneda comunitària' mentre que les monedes més resistents van ser el dòlar de Nova Zelanda i el franc suís. Els fluxos de dòlars van danyar especialment el cable (lliura/dòlar), que es va desplomar per sota dels 1,38 dòlars, una correcció gairebé del 4% des dels recents màxims del 25 de gener als 1,4350 dòlars.

La debilitat de la moneda del Regne Unit ha enxampat els analistes per sorpresa, pel fet que el Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) es va mostrar clarament alcista al seu informe trimestral d'inflació. "Però les presses del banc central per normalitzar la política monetària, en assenyalar que els tipus d'interès han de incrementar-se a un ritme més gran del que pesaven al novembre, han desconcertat al mercat", apunta Lien.

Més important encara que les negociacions del Brexit no van bé. El negociador del Regne Unit, David Davis, ha acusat la Unió Europea (UE) de no actuar de bona fe i ha arribat a descriure el llenguatge emprat com descortès. Divendres, el negociador cap del bloc comunitari, Michael Barnier, va advertir que un "període de transició" no s'ha de donar per fet. Així que, en lloc d'avançar aquesta setmana, les negociacions Brexit han fet un pas enrere i, per consternació dels alcistes de la lliura, això ha eclipsat la línia dura del BoE.

Quant a l'euro, s'ha allunyat també dels seus recents màxims, dinamitada per la gana pel dòlar que el va portar a fregar els 1,22 dòlars divendres passat -mínim de gairebé tres setmanes-, on descansa un important nivell de suport. Remunta, però, fins al voltant dels 1,23 dòlars aquest dilluns, i encara que hi ha programats nombroses dades macro aquesta setmana, serà la gana pel risc la que marcarà el compàs de l'euro.

Noticias relacionadas

contador