• Analistes es pregunten si hi ha algun avantatge en anunciar durant aquesta reunió un increment del nombre d'alces de taxes d'interès el 2018
le-senat-confirme-la-nomination-de-powell-a-la-tete-de-la-fed

Jerome Powell és l'home del moment. Amb el mercat donant més que per segur que el flamant president de la Reserva Federal (Fed) anunciarà el primer increment de tipus d'interès del seu mandat, en 25 punts bàsics, fins al rang d’1,50% -1,75%, aquest dimecres, tota l'atenció se centra en les previsions de pujades de taxes d'aquest 2018. Els operadors del dòlar han tornat a imprimir empenta en la divisa davant les creixents expectatives que les ampliï a quatre, des de les tres projectades al desembre i, enfront de l'euro, el 'bitllet verd' vola fins als 1,2250 dòlars, amb ganes d'apreciar-se fins, almenys, als mínims de març als 1,2150 dòlars.

Però no està tan clar i n’hi ha qui no ho aposta tot a aquesta basa. De fet, "no hi ha cap avantatge evident per a la Fed en incrementar el ritme a quatre pujades aquest any tan aviat com aquest mes de març", indica la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien. "Des de l'última reunió de política monetària, les dades han estat mixtes. El creixement de l'ocupació va ser molt fort i l'activitat econòmica es va accelerar, però el ritme dels salaris i de la despesa es va suavitzar", recorda l'experta.

Tot i això, "sabem pel testimoni semestral davant el Congrés que Powell és optimista i creu que els contratemps acabaran per convertir-se en vent de cua", explica Lien. Amb tot, aposta perquè el banc central es quedi a l'espera de moment "i observi com el mercat digereix dues pujades de tipus aquest any abans de projectar-ne dos més", arrodoneix l'experta.

Des de Danske Bank donen suport a aquesta visió, ja que Powell "no té un enfocament fonamentalment diferent al de la seva predecessora, Janet Yellen". Com tots, des de la companyia d'inversió danesa centren la seva atenció en les projeccions i creuen que "mantindrà les tres pujades per a aquest any, però mostraran més èmfasi en el seu convenciment que aquesta és el camí a seguir, ja que fins i tot els membres més moderats estan a favor".

COM REACCIONARÀ EL DÒLAR?

Des de Danske Bank no esperen massa acció a les cruïlles del dòlar abans de l'anunci del banc central. La moneda nord-americana retrocedeix moderadament davant l'euro, després de tocar els 1,2250 dòlars, per segon dia consecutiu i la moneda europea avança un 0,1%. La depreciació de la divisa compartida de dimarts va ser gairebé del 0,8% i va fregar el mínim de tres setmanes als 1,2240 dòlars.

L'índex que mesura l'acompliment del 'bitllet verd' se situa als 90,28 punts, després de la fita de tres setmanes, als 90,45 punts, de dimarts. Contra el ien s'assenta sobre les 106,50 unitats, en una jornada festiva a Tòquio, i la lliura coqueteja amb els 1,40 dòlars, un 0,7% per sota del màxim d'un mes de dilluns. La moneda britànica s'ha desaccelerat després de la dada de la inflació del mes de febrer, que va mostrar com els preus s'havien estancat més del previst al segon mes de l'any.

Encara que la cautela s'imposa a l'avantsala de l'anunci de banc central, les previsions dels experts indiquen que, si s'incrementen les previsions de pujades de tipus a quatre, enfront de l'euro, el 'bitllet verd' s'apreciarà més enllà dels 1,22 dòlars fins a arribar, almenys, al mínim de març als 1,2150 dòlars i, fins i tot, prosseguir fins als 1,2000 dòlars, segons Michael Hewson, analista de CMC Markets. Contra el ien, l'objectiu són les 107,00 unitats.

Però si manté les tres pujades previstes al desembre, el dòlar es deprimirà, "especialment contra el ien i la lliura", apunta Lien. El 'bitllet verd' fregarà els 105,75 iens i la moneda britànica es dispararà per sobre dels 1,4100 dòlars. Quant a l'euro, "la moneda europea necessita trencar amb comoditat per sobre dels 1,2350 dòlars per reconquistar els 1,2420 dòlars", conclou Hewson.

Noticias relacionadas

contador