• El govern escocès planeja convocar un referèndum sobre la independència del Regne Unit, segons The Times
  • L'euro veurà qualsevol rebot limitat per la resistència en la banda dels 1,0651/86 dòlars, alerta Commerzbank

La lliura acapara l'atenció dels operadors del mercat de les divises en aquesta arrencada setmanal, després que s'hagi desplomat a un mínim de dues setmanes, als 1,2392 dòlars, presa d'un sentiment baixista després que s'hagi conegut la notícia que Escòcia planeja convocar un altre referèndum d'independència del Regne Unit. El dòlar avança tímidament davant dels seus rivals, després d'haver registrat el seu pitjor canvi contra el ien des del 13 de febrer, per sota dels 112 iens, mentre l'euro afronta la seva pròpia dosi de sentiment venedor i es troba encapsulat en un estret rang entre els 1,0550 dòlars i els 1,0590 dòlars.

Els inversors mostraran cautela durant la resta de la jornada i fins la compareixença del president dels EUA, Donald Trump, davant del Congrés d'aquest dimarts. S'espera que el republicà ofereixi més detalls sobre el seu pla de mesures econòmiques, principalment, de la despesa en infraestructures i del paquet d'estímuls fiscals i de reforma d'impostos. El secretari del Tresor, Steven Mnuchin, ha avançat que Trump aprofitarà l'ocasió per oferir un avanç d'alguns dels elements dels seus plans per reduir els impostos de la classe mitjana, simplificar el sistema tributari i fer que les empreses nord-americanes siguin més competitives a nivell mundial amb menors taxes i canvis per encoratjar la fabricació dels Estats Units.

Theresa May, i la seva homòloga escocesa, Nicola Sturgeon, estarien preparant un nou referèndum sobre la independència d'Escòcia

Però no serà fins demà. El gran tema polític d'aquesta jornada, que ha provocat que els inversors es desfacin de les seves posicions en la lliura és la notícia que ha publicat el 'Financial Times' aquest cap de setmana, sobre les suposades converses entre la primera ministra britànica, Theresa May, i la seva homòloga escocesa, Nicola Sturgeon, que estarien preparant un nou referèndum sobre la independència d'Escòcia. Podria ser convocat tan aviat com May invoqui l'article 50 del Tractat de Lisboa. La reacció en la divisa britànica no s'ha fet esperar i ha caigut presa d'una onada de vendes durant la sessió asiàtica d'aquest dilluns, fins el seu pitjor preu des del 13 de febrer, des d'on es recupera fins als 1,2420 dòlars. En el seu encreuament contra l'euro, la moneda britànica cedeix una mica més d'un 0,4%, fins a un canvi de 0,8535 lliures per cada euro (des d'un preu màxim en la sessió als 0,8495 lliures).

PRESSIÓ BAIXISTA PER L'EURO/DÒLAR

Mentrestant, l'encreuament rei del mercat de les divises, l'euro/dòlar, no aconsegueix desenganxar-se de la franja dels 1,0550 dòlars, davant de la perspectiva que l'anunci que pugui fer Trump davant la càmera dels EUA impulsi al dòlar. Analistes del Danske Bank es mostren convençuts que les notícies que es desprenguin de la seva compareixença donaran raons als alcistes en la divisa dels EUA per tractar de ressuscitar el ‘ral·li de Trump’ i avisen que “l'euro podria caure fins als 1,04 dòlars, fins i tot els mínims de gener, als 1,0394 dòlars”.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, Karen Jones, analista de Commerzbank, indica que el parell de divises manté el rebot que va iniciar la setmana passada “després que el mercat fallés en confirmar la ruptura per sota del suport dels 1,0520 dòlars”. “No obstant això, creiem que qualsevol ral·li que pugui arrencar l'euro es veurà limitat al voltant de la mitjana mòbil de 20 dies, als 1,0651 dòlars”, avisa l'experta.

Noticias relacionadas

contador