MADRID, 26 (EUROPA PRESS)

Francisco Valiente, el denunciant que va detonar l'operació del cas Acuamed, ha assegurat al jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco que va començar a sospitar dels contractes fraudulents en aquesta empresa pública lligada al Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient, quan li van parlar de la falta d'assegurança de la dessaladora d'Almazora a Almeria que es va inundar el setembre del 2012.

"Em van dir que estava clar que la culpa de no tenir assegurança era de tots i que hi havia un acord al màxim nivell, amb el ministre", ha explicat en seu judicial Francisco Valiente, que va ocupar el càrrec de director financer d'Acuamed fins que va ser cessat el mes de març del 2014.

"Quin ministre?", va preguntar el jutge Eloy Velasco, al que contesta aquest confident que "Arias Cañete", segons consta en el sumari de la presumpta trama corrupta a què ha pogut accedir Europa Press.

Miguel Arias Cañete va ser ministre d'Agricultura i Medi Ambient fins al 28 d'abril del 2014, quan va passar a encapçalar les llistes del PP a les eleccions al Parlament Europeu per, a continuació, ocupar el càrrec de comissari europeu d'Acció pel Clima i Energia.

En la presumpta trama corrupta participaven dues empreses de FCC i Abengoa, segons la versió de Francisco Valiente. "Ells paguen el 70% de la instal·lació i nosaltres el 40", li van dir alts càrrecs d'Acuamed quan va mostrar la seva estranyesa. "L'acord no estava per escrit però estava adoptat i em van dir: 'El que tu has de fer és posar-ho en marxa", va afegir aquest denunciant, que diu que li "va sorprendre bastant" aquestes instruccions.

Després de la inundació de la dessaladora de Almazora, Valiente assegura que va advertir que l'obra de reparació no es podia fer perquè la planta havia quedat "arruïnada". Explica que es van celebrar diverses reunions on "va sortir que volien (les contractistes) cobrar una liquidació del 20%, d'uns deu milions d'euros".

Valiente aporta el nom de David Soriano, enginyer de planta en Almazora, i de qui diu que es va mostrar partidari de fer la reparació. Una vegada fet aquesta obra de la planta inundada, aquest directiu deia que es podia "exigir el que fos".

contador