• El diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, ha trencat l'empat votant en contra "per equivocació"
ep montoro intervienedebatetotalidadlos presupuestoscongreso
EUROPA PRESS

Primera prova superada. Els pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2018 han aconseguit superar el primer escull amb el qual s'han trobat durant el procés de tramitació parlamentària. El Congrés ha rebutjat aquest dijous les 6 esmenes a la totalitat presentades per l'oposició contra el projecte presentat pel Govern. Ho ha fet amb 176 vots en contra, davant els 174 que han votat a favor d'aprovar aquestes esmenes a la totalitat i tornar els PGE a l'Executiu.

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assenyalat només acabar el Ple que el "primer pas" que s'ha donat aquest dijous gràcies als "suports" d'altres partits, pel qual s'ha mostrat agraït, permet mirar amb "cert optimisme" cap al futur, encara que ha recordat que no es pot "abaixar la guàrdia" si es vol garantir l'apuntalament de l'economia espanyola. En aquest sentit, Rajoy ha recordat que aquests pressupostos recullen la creació de mig milió de llocs de treball, una pujada salarial als funcionaris, permet atendre les pensions i garanteix el creixement alhora que compleix amb els compromisos adoptats amb Brussel·les, i malgrat que "encara tenim coses a fer, hem tingut tres anys bons, estic satisfet". "Seguirem treballant amb els grups que ens han donat suport per poder aprovar-los de manera definitiva", ha remarcat el cap de l'Executiu.

"Seguirem treballant amb els grups que ens han donat suport per poder aprovar els pressupostos de forma definitiva", ha dit Rajoy

La votació de les esmenes, que s'ha dut a terme en bloc, s'ha saldat amb 176 vots en contra i 174 a favor, en el límit de l'aritmètica parlamentària. Quatre dels 350 diputats no estaven presents al Congrés, però han emès el seu vot de forma telemàtica, tal com ha assenyalat la presidenta de la Cambra baixa, Ana Pastor. Així, han donat suport al 'sí' a les esmenes 171 diputats presents i 3 de forma telemàtica, mentre que el 'no' ha comptat amb el suport de 175 parlamentaris presents, més un que ha votat de forma telemàtica.

S'esperava que hi hagués un empat a 175 vots entre aquells que anaven a donar suport a les esmenes i els que anaven a rebutjar-les, i aquest empat, si es produïa tres vegades, anava a permetre que els PGE seguissin el seu curs, com està previst en el reglament del Congrés. No obstant això, no ha calgut ja que al final hi ha hagut majoria de 'nos'. El diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, ha trencat l'empat en votar en contra de les esmenes "per equivocació", segons ha dit. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, li havia demanat, durant el transcurs del debat, que atès que la d'aquest dijous no era la votació definitiva dels pressupostos, es posicionés en contra de les esmenes a la totalitat i amb el seu vot, el nombre 176, atorgués la majoria al 'no' a la Cambra.

PSOE, Units Podem, ERC, PDeCat, Compromís i EH-Bildu van ser els grups que van presentar aquestes esmenes a la totalitat, però en haver estat rebutjades els Pressupostos seguiran amb la tramitació parlamentària. És a dir, que ara s'obre el termini per a la presentació i debat de les esmenes parcials a l'articulat.

PNB NO S'HA COMPROMÈS A DONAR SUPORT ALS PGE

El Govern ha aconseguit que els pressupostos superin aquest primer examen al Congrés gràcies al suport dels vots del PP, Ciutadans, UPN, Foro, Coalició Canària, Nova Canàries i dels 5 diputats del PNB, que han estat vitals. De fet, l'acord que garantia que els nacionalistes bascos facilitarien que els comptes públics seguissin amb el tràmit parlamentari es va conèixer aquest dimecres. Rajoy va pactar amb els penabistes que dirien 'no' a les esmenes a la totalitat a canvi que l'executiu pugés totes les pensions, i no només algunes com es contemplava al projecte.

En concret, es va acordar amb el PNB lligar les pensions a l'Índex de Preus al Consum (IPC), cosa a la qual fins ara el Govern s'havia negat. Encara que ara, per justificar la seva decisió, ha dit que no serà una cosa que es faci "per sempre". Els nacionalistes bascos, per la seva banda, han recordat poc després que acabés la votació durant el Ple que aquest acord no garanteix que vagin a donar suport a l'aprovació dels Pressupostos, que es votarà a finals de maig.

Segons ha destacat el president del PNB, Andoni Ortuzar, encara que l'acord assolit és "bo", amb ell només s'aconseguia que els 5 diputats jeltzales salvessin la primera votació dels Pressupostos, i per tant no hi ha cap compromís d'aprovar els comptes públiques quan arribi el moment. Això dependrà, ha remarcat, de si es "normalitza" o no la situació política a Catalunya. Tal com ha explicat Ortuzar en sengles entrevistes a Onda Basca i Ràdio Euskadi, el seu partit analitzarà "qui posa de la seva part" per aixecar el 155, en al·lusió tant a l'Executiu del PP com als partits sobiranistes catalans.

SEGUEIX LA TRAMITACIÓ

Ara, després d'haver estat rebutjades les esmenes de totalitat, el projecte del Govern, que gaudeix de prioritat durant la tramitació, seguirà endavant amb el procés. El Congrés recorda que, tal com estableix el reglament de la Cambra, els diputats i grups parlamentaris tenen de termini fins al 27 d'abril per presentar esmenes a l'articulat i les seccions, que seran estudiades juntament amb el text de l'Executiu en la ponència nomenada per la Comissió de Pressupostos. Els ponents elaboraran un informe que s'ha de debatre i votar-se després en Comissió, junts amb les esmenes que no s'hagin incorporat.

La Comissió elaborarà un dictamen, abans del 18 de maig, que ha de ser debatut i votat en Ple, juntament amb els vots particulars i les esmenes que els grups parlamentaris mantinguin vives. En aquest debat, que tindrà lloc entre el 21 de maig i el 24 de maig, cada ministre exposarà les partides que li corresponen i els grups defensaran les seves esmenes durant les diferents seccions.

El text que aprovi el Congrés continuarà la seva tramitació al Senat. Si la Cambra alta no el modifica, els Pressupostos quedaran aprovats. En cas que introdueixi esmenes o veti el projecte, cosa bastant improbable a causa de la majoria absoluta que ostenta el PP al Senat, aquest tornarà al Ple del Congrés perquè decideixi si manté o revoca els canvis o, si escau, aixequi el veto. Després d'això, si tot segueix el seu curs, els comptes públics per al 2018 quedaran finalment aprovats.

Noticias relacionadas

contador