• Bundesbank apunta que s'han d'harmonitzar les reglamentacions en monedes virtuals a escala mundial
  • Les principals monedes digitals deixen caigudes de fins al 30% en alguns dels tokens més rellevants
bitcoin portada

El boom de les monedes virtuals manté reguladors financers i autoritats monetàries en estat d'alerta i no passa un dia sense que el que es coneix com a prima de risc regulador deixa empremta en aquest florent mercat. Les notícies sobre la prohibició del comerç amb 'virtuals' a Corea del Sud han tornat a provocar una profunda correcció en les monedes de xifrat, que es tenyeixen de vermell intens i perden més de 100.000 milions en el seu acumulat en un obrir i tancar d'ulls. El bitcoin s'ha desplomat un 17% fins als 11.500 dòlars, mínims de gairebé sis setmanes des d'on es recupera fins als 12.000 dòlars.

Després que dissabte va aconseguir cotitzar més enllà d'aquest preu, ha cedit cap als 13.000 dòlars des de llavors i es manté sota pressió durant una nova jornada de correccions en les principals monedes per capitalització de mercat que mesura CoinMarketCap. L'última caiguda deixa el bitcoin més d'un 40% per sota dels màxims històrics de gairebé els 20.000 dòlars aconseguits a mitjans de desembre, esborrant al voltant de 125.000 milions del seu acumulat.

L'última caiguda deixa el bitcoin més d'un 40% per sota dels màxims històrics de gairebé els 20.000 dòlars

En altres tokens digitals, el retrocés és també de doble dígit i s'acumulen pèrdues d'entre un 20 i un 30%. En destaca el ripple que es canvia en 1,26 dòlars, amb una nova caiguda d'un 31%. La moneda de xifrat més prometedora a inicis de gener ha esborrat 100.000 milions de capitalització en uns pocs dies.

L’ethereum també posa terra pel mig amb la seva recent màxim, a prop dels 1.400 dòlars, i es canvia lleument per sobre dels 1.000 dòlars. La sagnia es replica en les monedes més negociades d'aquest mercat, amb rectificacions similars en els seus preus.

L'acumulat dels 1.450 tokens del mercat amb prou feines sobrepassava els 650.000 milions de dòlars a l'arrencada de la jornada de dimarts, però després de les notícies que Corea del Sud encara preveu la prohibició total del comerç amb monedes virtuals, s'ha enfonsat fins als 543.000 milions de dòlars, nivells en què no es trobava des de la correcció de la passada Nadal.

En una jornada durant la qual s'acumulen les informacions sobre els moviments de les principals autoritats del món davant l'auge del mercat, Seül ha tornat a sembrar l'alarma entre els inversors sobre la llei que prepara el país liderat per Moon Jae-in per prohibir el comerç amb monedes virtuals. El ministre de Finances sud-coreà, Kim Dong-yeon, ha assegurat, en una estació de ràdio local que el Govern presentarà un seguit de mesures per reprimir la bogeria de la inversió en moneda digital que ha qualificat d'"irracional".

Després que el Govern hagi enviat senyals que la normativa està lluny de ser aprovada, mentre ha incrementat la pressió sobre els comptes anònimes i ha donat de termini als seus propietaris fins a finals de mes per identificar-les, aquestes noves declaracions sembren el pessimisme.

BANCS CENTRALS A ÀSIA I EUROPA VIGILANTS

D'altra banda, el Banc Central d'Indonèsia ha rebutjat la legitimitat dels pagaments amb moneda digital i ha rebutjat que puguin usar-se com monedes de curs legal al país. Encara a Àsia, informacions de Reuters apunten que el Banc Popular de la Xina continua buscant acabar amb les monedes virtuals. Un article explica que els oficials del supervisor han assenyalat que les autoritats haurien de prohibir el comerç centralitzat de monedes virtuals, així com de les persones i les empreses que brinden serveis relacionats.

El director del banc central d'Alemanya creu que el bitcoin s'hauria de regular a través d'un conjunt internacional de regles en lloc d'escala nacional

En un comunicat intern que detalla els debats en una reunió de reguladors d'Internet i altres responsables polítics la setmana passada, el vicegovernador del PBoC, Pa Gongsheng, va dir que el govern continuarà exercint pressió sobre el comerç de divises virtual i evitarà l'acumulació de riscos en aquest mercat.

A Europa, el supervisor monetari lituà ha fet públic un entorn de proves reglamentari per a noves empreses que treballen amb blockchain. Anunciat la setmana passada, la iniciativa "LBChain" permetrà que el Banc de Lituània estableixi una plataforma dedicada a la tecnologia, a través de la qual les empreses poden desenvolupar serveis (encara que aquests estarien subjectes a cert control per part dels funcionaris del banc central). És un gir notable en la posició del regulador, ja que permet a les institucions capacitar les empreses per provar productes financers en un entorn limitat i sota els auspicis dels reguladors.

Però la notícia més rellevant la protagonitza el Bundesbank, el director del banc central d'Alemanya creu que el bitcoin hauria de regular a través d'un conjunt internacional de regles en lloc d'escala nacional. Joachim Wuermeling va dir que les monedes virtuals sense fronteres són difícils de controlar dins d'una regió o país específic, segons Reuters. Durant un esdeveniment a Frankfurt, el banquer va dir que les divises de xifrat, en canvi, haurien de ser supervisades a escala global, amb els reguladors harmonitzant les seves reglamentacions.

En popularitzar-se, la postura de Wuermeling sí que tindria importància al bitcoin i a les 'altcoins', però Wuermeling ha reconegut que tal estadi només podria aconseguir-se en cas d'una major cooperació. D'antuvi, com a primer pas a aquesta supraregulació, el G-20 prepara un grup de treball al qual s'unirà l'equip específic creat pel Tresor dels EUA.

Noticias relacionadas

contador