• La reina dels actius digitals ha superat marginalment els 12.000 dòlars
bitcoin bolsillo portada
PIXABAY

Les monedes digitals cedeixen una mica de terreny aquest dilluns, després de la recuperació que han protagonitzat el cap de setmana, quan el bitcoin ha reconquistat els 12.000 dòlars i l'acumulat dels gairebé 1.500 tokens i monedes existents ha fregat els 600.000 milions de dòlars. No obstant això, retrocedeixen moderadament fins als 560.000 milions de dòlars i la reina dels actius digitañs cedeix un 5% fins als 11.200-11.500 dòlars.

El rebot des dels mínims de divendres, quan la moneda digital més negociada del món es va desplomar fins als 10.000 dòlars, ha assolit una fita aquest cap de setmana, amb la remuntada de gairebé 100.000 milions de la capitalització total. Una xifra allunyada del poc més de mig bilió de 'bitllets verds' on es va frenar el declivi disparat pel 'hackeig' de 540 milions de dòlars de la plataforma d'intercanvi de monedes digitals nipona, Coincheck.

L'alarma va saltar després de l'anunci del segon major broker d’actius digitals japonès de la suspensió total de les retirades de fons dels seus clients, així com la possibilitat de realitzar dipòsits i comprar o vendre monedes virtuals. Les sospites d'un atac cibernètic s'han confirmat: 523 milions de XEM (535 milions de dòlars), la moneda de la plataforma NEM, van ser reintegrats de forma fraudulenta.

En un mercat on la volatilitat se serveix en racions XXL, aquesta notícia, que és el major robatori cibernètic de monedes en línia de la història (supera el de Mt.Gox de 2014) va disparar un declivi en les principals divises virtuals que va ser especialment agut en el NEM, que va arribar a caure un 20%. Encara manté caigudes d'un 10% aquest dilluns.

Coincheck, un dels més grans comerços d’actius digitals d'Àsia va anunciar aquest diumenge que reposaria les pèrdues a aproximadament 260,000 usuaris afectats per un 'hackeig'

260.000 USUARIS AFECTATS

Coincheck, un dels més grans comerços d’actius digitals d'Àsia va anunciar aquest diumenge que reposaria les pèrdues a aproximadament 260,000 usuaris afectats, i ha afegit que demana disculpes per l’"immensa angoixa" causada als clients després de l'atac. Al voltant de 460.000 milions de iens (425 milions de dòlars) es reintegraran en total, encara que Coincheck va assenyalar que el mètode i el període dels pagaments encara no s'havien decidit.

Recull la 'CNBC' que Coincheck va explicar també que mantenia les monedes NEM en una cartera "calenta", en referència a un mètode d'emmagatzematge que està vinculat a Internet, un mètode que "no és l'estàndard de la indústria", segons Nicholas Colas, cofundador de DataTrek Research.

L'expert ha assenyalat al mitjà que "mantenir el 100% dels actius criptogràfics en línia és una mala idea per a una institució, o simplement, per a una persona que també hi hagi invertit una gran quantitat".

ERRORS DE SEGURETAT

"Crec que l'atac ressalta el fet que la indústria encara té un llarg camí per recórrer en termes de qüestions bàsiques de seguretat", ha puntualitzat Colas, que ha advertit que "aquest certament no és el primer, ni serà l'últim, atac d'aquest tipus en les monedes digitals i el mercat ha reaccionat força bé en termes de preus".

Els experts coincideixen que aquest tipus d'esdeveniments posen de manifest que l’error d'una o diverses de les plataformes d'intercanvi, per atacs de hackers o per una retirada massiva de capitals és un dels riscos que pateixen les ‘digitals’. Davant d'aquesta amenaça, avisen que la seguretat és el gran repte pendent de les monedes digitals perquè exposa la debilitat del sistema, "ja que no està clar que la infraestructura estigui preparada per aguantar un bombardeig constant d'atacs cibernètics, precisa Alberto Muñoz Cabanes, professor de la UNED.

Igual que el 2014 va passar amb la fallida del Mt. gox, el col·lapse d'un o més intermediaris davant d'una situació de pànic d'aquest estil, provocaria una onada de desconfiança i podria repetir-se la història de fa gairebé quatre anys. La bombolla haurà esclatat i el preu podria desplomar-se sense fre.

Noticias relacionadas

contador