• La Xina segueix amb la seva croada contra els comerços de monedes virtuals
  • Namíbia ha prohibit qualsevol tipus de pagament de béns i serveis amb monedes virtuals
  • Dubai ha catalogat les ICOs d'"inversions de risc"
bitcoin

Entre els perills que envolten el mercat de les monedes digitals, l'anomenada "prima de risc regulador" s'està deixant notar les seves dents en la cotització dels principals actius virtuals. Les veus dels reguladors internacionals es fan sentir alertant sobre les emissions de monedes digitals (ICOs), mentre que la Xina manté el seu escrutini sobre les cases de canvi. Les amenaces que el banc central del gegant asiàtic prohibirà l'activitat dels comerços d'actius virtuals ha posat contra les cordes la BTCC que ha anunciat el cessament del seu negoci al país.

La incertesa és total i s'ha cobrat el seu preu en el bitcoin, que ha estès les seves pèrdues després de conèixer-se la notícia i s'aferra als 3.500 dòlars, mínims d'un mes. Acumula una caiguda de més d'un 10% durant la jornada i d'un 17% aquesta setmana. L’ether, la segona moneda en línia per capitalització de mercat ho està passant pitjor i cau a mínims de cinc setmanes i mitja. Acumula un declivi de més d'un 16% a la jornada, més d'un 20% aquesta setmana i lluita per mantenir els 230 dòlars.

Les més de 850 monedes digitals existents es dessagnen fins als 122.000 milions de dòlars

El vermell s'imposa entre aquests actius i les caigudes són d'entre el 7% i el 9% en les principals monedes per volum de negociació, a excepció del Iitecoin, que es deixa més d'un 19%, fins als 52 dòlars, segons dades de l'agregador CoinMarketCap. En el seu conjunt, les més de 850 monedes digitals existents es dessagnen fins als 122.000 milions de dòlars, el seu pitjor nivell des de l’11 d'agost i 56.000 milions de dòlars menys que la seva fita històrica a prop de 180.000 milions de dòlars del 2 de setembre.

Les monedes virtuals han estat embarcades en una onada de vendes des que el passat 4 de setembre el supervisor monetari xinès va prohibir els tokens virtuals, usats per finançar els projectes emergents en blockchain. Durant els últims dies s'han succeït les especulacions sobre que el país incrementarà el control sobre tota activitat amb monedes en línia, i pot arribar a prohibir-ne el comerç.

Segons informa 'Coindesk', davant d'aquesta pressió, la plataforma d'intercanvi de monedes digitals més antiga del país, BTCC, amb seu a Xangai, ha anunciat que cessarà tota la seva activitat a la Xina el 30 d'aquest mes. Segons informacions de diversos mitjans, deixarà immediatament d'admetre nous usuaris, però els seus grups de mineria i intercanvi internacional seguiran funcionant normalment.

CERCLE REGULADOR

La moneda online havia perdut la barrera psicològica dels 4.000 dòlars aquest dimecres. Durant les sessions precedents, l'absència de més mesures concretes per part del banc central xinès havia retornat la moneda a la marca dels 4.350 dòlars, però el principal regulador financer del Regne Unit (FCA, per les sigles en anglès) ha advertit de l’"alt risc" que suposa l'ús d'aquestes emissions de divises en línia -les ICOs- com a mecanisme per obtenir fons es tracta d'una "inversió especulativa".

De la mateixa manera, la presidenta del Banc de Rússia, Elvira Nabiullina, reflectia recentment la seva desconfiança respecte a les ICOs, i declarava que "l'ús de les monedes digitals com un substitut del ruble en l'adquisició de béns i serveis té el risc d'afeblir la circulació de diners. No es permetrà l'ús de moneda digital com diners substitut".

Més recentment, Namíbia ha prohibit qualsevol tipus de pagament de béns i serveis amb monedes digitals, alhora que ha recordat que el comerç virtual d'aquests actius està prohibit al país.

Dubai s'ha unit al cor de veus que clamen contra les ICOs i el regulador del sector financer del país (DFSA per les seves sigles en anglès) les ha categoritzat com "inversions de risc". En un comunicat, ha assenyalat que "aquest tipus d'ofertes de productes, i els sistemes i tecnologia que els suporten, són complexos. Tenen els seus propis riscos únics, que poden no ser fàcils d'identificar o entendre; aquests riscos poden augmentar quan les ofertes es realitzin de forma transfronterera".

Aquests comentaris se sumen als també emesos per la Comissió del Mercat de Valors dels EUA (SEC per les sigles en anglès), que va anunciar que els tokens criptogràfics han de ser considerats com a valors, per la qual cosa han de registrar-se. El supervisor dels mercats canadenc va emetre un comunicat similar a finals d'agost, en què seguia els passos de la SEC i també catalogava aquestes emissions de valors, de manera que han de ser inclosos a les cases de canvi del país.

Noticias relacionadas

contador