• La reina dels actius digitals esborra gairebé totes les pèrdues del 'diumenge negre' i supera els 16.700 dòlars
  • Els preus dels futurs ronden als 19.000 dòlars per als venciments al gener i febrer
bitcoin 20171027073223

Contra tot pronòstic i nedant a contracorrent dels que han predit, durant les últimes jornades, que el llançament del primer contracte de futurs sobre el bitcoin donaria lloc a una correcció més profunda dels preus. Així ha reaccionat la reina de les monedes digitals després del llançament del Chicago Board Options Exchange (CBOE) del primer contracte de futurs sobre la moneda de xifrat. Ha tornat a disparar-se per sobre dels 16.000 dòlars, fins als 16.700 'bitllets verds', i ha esborrat pràcticament totes les pèrdues de les jornades del 8 al 10 de desembre, quan es va desplomar fins a nivells propers als 13.000 dòlars, segons l'índex de 'CoinDesk'.

Però després el diumenge negre que han viscut els actius digitals, quan especialment el bitcoin va arribar a acumular una caiguda del 25% des del rècord històric de 17.117 dòlars aconseguits el 8 de desembre, la gana per la divisa digital ha tornat a girar la truita. Les pujades, després de gairebé set hores des que el CBOE ha arrencat la comercialització del seu producte derivat, són del gairebé un 10%, fins als 16.400 dòlars.

Els operadors ja són capaços de 'posar-se curts' contra el bitcoin des de primera hora de la matinada d'aquest dilluns i l'interès ha estat tal que el web del CBOE s'ha quedat temporalment sense servei per l'allau de trànsit experimentada.

Però segons ha informat el mateix proveïdor de derivats, la decisió de la pàgina web no ha afectat l'operativa del seu més flamant contracte. Així, les dades que arriben de moment suggereixen que els operadors estan comprant contractes. L'activitat s'ha centrat principalment en el venciment del primer contracte, amb data del 17 de gener de 2018, mentre a les xarxes socials se suggereix que les compres de contractes s'inclinin pel producte que expirarà el 14 de març. El derivat ha obert amb un preu de 15.460 dòlars i s'ha disparat fins a un màxim de 18.700 dòlars, per estabilitzar-se al voltant dels 17.770 dòlars, mentre que els contractes per al mes de febrer cotitzaven a 19.090 dòlars.

"El preu d'obertura dels futurs de bitcoin ('XBT') va ser de 15.000 dòlars", ha indicat la plataforma de negociació de Chicago i ha assenyalat que després de les dues primeres hores s'havien realitzat 800 contractes.

La plataforma de negociació de futurs havia anunciat amb anterioritat que durant el mes de desembre no aplicarà comissions a les transaccions de contractes de futurs de bitcoin. Les normes de CBOE imposen la interrupció durant dos minuts de la negociació d'un valor en cas que els preus pugin o baixin més d'un 10% i de fins a cinc minuts si arriba al 20%.

ALTRES DERIVATS

Aquests llançaments es produeixen mesos després que la plataforma de derivats amb seu a Chicago (CBOE) detallés els seus plans per crear un producte de futurs de bitcoin. En aquell moment, a l'agost, la CBOE estava treballant amb Gemini, una empresa d'intercanvi de bitcoin amb seu a Nova York, que és dirigida pels inversors Cameron i Tyler Winklevoss, els bessons impulsors del primer fons cotitzat en el bitcoin, que encara s'espera l'aprovació de la Comissió del Mercat de Valors dels EUA (SEC per les sigles en anglès).

PER QUAN ELS FONS COTITZATS?

De fet, una de les condicions que el supervisor dels mercats als EUA, va imposar als germans, populars per haver plantat cara a Mark Zuckerberg, el creador de Facebook, per acceptar el primer fons cotitzat (ETF) en bitcoins és que hi hagués una emissió de derivats d'aquest tipus. "El moment és el propici per pressionar la CFTC en aquest sentit", indica Alberto Muñoz Cabanes, professor de la UNED.

A més, quan el 10 de març d'aquest any, els Winklevoss van veure com la SEC els tancava les portes per diverses raons, entre elles els dubtes sobre la regulació d'aquest mercat, el supervisor va adduir els riscos que el bitcoin i la resta de les monedes digitals representen per als inversors a causa de la seva limitada adopció. El bitcoin havia deixat una marca per sobre dels 1.300 dòlars en aquell moment i ningú donava massa crèdit a l'operativa amb aquests instruments.

Des de llavors, la comissió dels mercats nord-americans ha declinat acceptar almenys quatre fons més, el SolidX Bitcoin Trust i el vehicle de Grayscale Investments, LLC. Entre els grans propulsors de fons cotitzats, ProShares i VanEck han intentat, sense èxit, aconseguir el beneplàcit de la institució. Però no han tingut major fortuna. De fet, el segon d'ells es va retirar de la carrera quan la SEC va dir, a finals de setembre, que "no revisaria més peticions de productes els subjacents dels quals ni tan sols existeixen". Es pot dir més alt però no més clar.

No obstant això, el regulador dels EUA ha treballat per afinar en la regulació en aquest àmbit des de mitjans de l'estiu, emès dictàmens sobre el mercat de les monedes digitals, en concret sobre les ICOs -emissions inicials de les monedes digitals-. Al juliol, l'agència ha assenyalat que "la venda de tokens basats a la tecnologia blockchain s'emmarca en la categoria de valors". I a l'octubre, la CFTC ha considerat que són "commodities', per tant poden ser usades com un subjacent en un contracte de futurs d'una borsa. I amb aquesta definició, ha encoratjat les plataformes de derivats que prenguin la iniciativa i compleixin el requisit de la SEC previ al llançament d'un fons cotitzat, assenyalen experts consultats.

A més, està estudiant dues demandes contra la ICO de Tezos i ha frenat una altra emissió de tokens digitals. Ha aconseguit intervenir d'emergència els actius per frenar l'oferta de moneda inicial (ICO) amb la qual considera que l'empresa PlexCorps, de Dominic Lacroix, ha estafat els inversors, ja que prometia falsament rendibilitats de fins a 13 vegades la inversió en aquesta moneda digital.

Noticias relacionadas

contador