• El continu creixement d'aquest mercat i de la seva importància augmenten "el seu risc sistèmic", de manera que la reacció dels legisladors serà tractar de controlar-los
bitcoin-cryptomonnaie-monnaie-virtuelle-par-btckeychain-via-flickr-cc-license-by

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va confessar davant la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu, al setembre, que el supervisor encara no ha abordat els riscos que representen les divises criptogràfiques. Però dos mesos després, el seu homòleg al Banc Nacional de Suïssa (SNB per les sigles en anglès), Thomas Jordan, ha assegurat que "els bancs centrals estan treballant intensivament en aquest assumpte".

Durant una conferència a Basilea, també ha posat èmfasi en el fet que no considera aquests instruments com divises, ja que creu que responen millor a la definició de mitjà d’inversió. "És important dir que no es tracta de tecnologia, sinó de qui té accés als diners del banc central i de quina manera. Fins ara hi ha moltes preguntes sense resoldre", ha insistit.

Opina el president del SNB que les monedes de xifrat comporten el risc d'afectar fortament el sistema financer, per la qual cosa considera molt important que els bancs centrals analitzin acuradament el tema.

La veritat és que davant l'increment tant del mercat com de l'ús d'aquests actius digitals, els reguladors s'han afanyat a adoptar posicions al respecte. Des de la Reserva Federal (Fed), per exemple, diversos dels seus membres han exhibit cautela davant el bitcoin i els més de 1.000 tokens virtuals que hi ha en aquest florent mercat. Tot i que s'han mostrat atrets per les immenses possibilitats que presenta la 'blockchain', la tecnologia que sustenta les monedes digitals, en general han cridat a la cautela davant l'auge d'aquest mercat. Un missatge al qual s'ha unit el que serà el pròxim president del regulador monetari nord-americà, Jerome Powell, conegut per la seva escepticisme cap a les divises criptogràfiques.

REGULACIÓ O PROHIBICIÓ?

La realitat apunta que el proper any podria ser quan els supervisors monetaris de tot el món afinin la legislació sobre divises criptogràfiques. De fet, no passa un dia sense que alguna autoritat monetària o financera es despengi amb un avís que està treballant en un marc legal específic. La prohibició del Banc Popular de la Xina del comerç amb monedes digitals de mitjans de setembre ha obert la porta al fet que altres països segueixin aquest camí. Aquesta mateixa setmana, Malàisia ha avisat que ultima el seu reglament sobre les monedes en línia, amb l'objectiu de prevenir el blanqueig de capitals. Nombrosos supervisors estan agilitzant la publicació de les seves resolucions en les emissions de tokens -noves altcoins- digitals, mentre uns altres vigilen els riscos d'aquesta tecnologia.

"En basar-se en un sistema 'peer to peer', pot sortejar amb facilitat les normes i regulacions en vigor", exposa l'expert d'Allianz GI, Martin Hochstein. La regulació, o millor dit la seva absència, és un debat candent també entre els gurus del sector. En general, reconeixen que els governs han d'abordar aquesta qüestió de forma urgent i coincideixen que tenen la tasca de respondre a la triple qüestió de com regular i controlar aquests actius, com usar-los i com combinar-los amb l'actual sistema monetari.

Segons Hochstein, el continu creixement d'aquest mercat i de la seva importància augmenta "el seu risc sistèmic", de manera que la reacció dels legisladors serà tractar de controlar-lo. "En última instància les prohibiran i crearan monedes digitals sobiranes", exposa.

Noticias relacionadas

contador