• El programa de compra d'actius també es manté en 435.000 milions de lliures
  • La pujada del preu del petroli i la devaluació de la lliura, responsables de la pressió inflacionista
mark carney, governor of the bank of england

Tal com s'esperava, el Banc d'Anglaterra (BoE) ha mantingut els tipus d'interès sense canvis, al 0,5%. Pel que fa al programa de compra d'actius, també s'ha mantingut sense canvis, en 435.000 milions de lliures.

La decisió ha estat ratificada pel Comitè de Política Monetària (MPC), que manté els tipus d'interès fixos des de l'última pujada al novembre, quan va incrementar el preu del diner en 25 punts bàsics que era la primera mesura altiva des de 2007. Per la seva banda, la compra d'actius continuarà avançant fins a les 435.000 milions de lliures, mantenint el balanç passat, amb 10.000 milions destinats a la compra de deute privat.

Pel que fa a la inflació, el nivell de preus es va situar al 3% durant el mes de desembre i es preveu que es mantingui en el curt termini, principalment per la recent pujada del preu del petroli i la pujada del cost de les importacions per la devaluació de la lliura. Les previsions per al futur, però, indiquen que la inflació es relaxarà durant els dos pròxims anys i s'acostarà més a la meta fixada del 2%.

Així mateix, el BoE assumeix que aquestes previsions es troben subjectes a la gran varietat de possibilitats que ofereix el futur econòmic britànic i la seva futura relació comercial amb la Unió Europea. De la mateixa manera, el sector privat influirà en el futur segons es fixi el marc de relació d’ambdós blocs. En un escenari excepcional, el Banc d'Anglaterra assegura que "balancejarà" les decisions entre aconseguir el seu objectiu de la inflació i donar suport mitjançant la política monetària a la feina i economia del seu país.

L'informe publicat pel Banc Central britànic preveu futures pujades en els tipus, tot i que s'esperen de manera gradual i amb "una extensió màxima", sempre de cara a assolir els nivells d'inflació desitjats del 2%. Les dades de creixement, 1,8% per 2018, que creixeran de manera estable per als propers dos exercicis podrien augmentar el risc d'escalfar l'economia britànica més del compte, obligant l'MPC a augmentar els tipus d'interès abans del que s'esperava. Segons la majoria del mercat, cosa que succeirà al proper mes de maig.

"Tot i que l'economia del Regne Unit ha estat una mica més ferma durant l'últim trimestre, qualsevol canvi en els tipus per part del Banc d'Anglaterra en aquesta ocasió hauria estat una sorpresa", assenyala Kerim Derhalli, CEO i fundador d’Invstr.

Noticias relacionadas

contador