• Asseguren que l'andalusa tindrà més complicat liderar l'oposició pel seu suport a l'abstenció del PSOE a la investidura
  • Barclays creu que, independentment qui guanyi, no hi haurà risc d'eleccions en el curt termini
ep pedro sanchez susana diazpatxi lopezdel inciodebatepsoe
Pedro Sánchez, Susana Díaz i Patxi López abans de l'inici del debat del PSOEEUROPA PRESS

Aquest dilluns es va celebrar el comentat debat entre els candidats a les primàries del PSOE, Susana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López, i més enllà de les anàlisis que s'han fet sobre qui ha estat el guanyador d'aquest 'cara a cara', els experts de Barclays han aprofitat la cita per donar el seu punt de vista sobre les possibilitats de guanyar que té cada un dels aspirants i dels possibles escenaris que es poden produir després de l'elecció del nou líder socialista.

En Barclays creuen que l'oposició del PSOE a Mariano Rajoy "serà dura independentment qui sigui el líder" socialista

Un dels punts sobre els quals els experts del banc britànic incideixen amb més intensitat a l'informe titulat 'Will Spanish Politics Surprise Markets?' ('Podrà la política espanyola sorprendre els mercats?') és el de la capacitat de fer oposició de cada un dels candidats. Segons diuen, atenent el nombre d'avals aconseguit per cada un sembla que la lluita és cosa de dos, de manera que descarten totalment una possible victòria de Patxi López. Amb aquesta teoria sobre la taula, asseguren que la tasca d'oposició al Govern del PP podria ser molt més complicada per Susana Díaz que per Pedro Sánchez, tenint en compte els esdeveniments dels últims mesos.

En concret, assenyalen que l'oposició del PSOE a Mariano Rajoy "serà dura independentment qui sigui el líder" socialista, sobretot perquè el PSOE "necessita recuperar els votants que s'han anat a Podem". Tot i això, apunten que aquesta tasca seria molt més fàcil de portar a terme per Sánchez que per Díaz, atès que l'andalusa es veuria obligada a "demostrar que és més dura en l'oposició" després d’haver defensat l'abstenció del PSOE durant la investidura de Rajoy, cosa que va permetre formar Govern a Espanya després de dues eleccions generals.

"Si bé, era una decisió racional i benvinguda per part de l'electorat més moderat, era políticament costosa: Díaz va decebre molts votants socialistes que s'oposaven a facilitar un Govern del PP", diuen els experts de Barclays. Davant d'això, continuen, Pedro Sánchez "va insistir votar 'no', i fins i tot va estar disposat a pressionar per anar a unes terceres eleccions" malgrat que el PSOE havia signat dos importants fracassos durant les dues anteriors cites a les urnes. Per tant, assenyalen aquests analistes, Sánchez no haurà de demostrar que és "hostil", atès que "ja ha guanyat tal reputació". En canvi, apunten, "Susana Díaz es veurà obligada a semblar més dura si vol guanyar els votants del PSOE que han anat a Podem".

LA REACCIÓ DELS MERCATS

A l'informe, els experts de Barclays analitzen també com podria ser la reacció dels mercats a la victòria d'un o altre candidat a les primàries que se celebrarà aquest diumenge 21 de maig. Segons indiquen, els inversors es prendrien de forma molt diferent el triomf de Díaz o de Sánchez, sobretot perquè l'exsecretari general del PSOE és percebut com "ideològicament més proper a Podem que Díaz", per tant es pot entendre, si guanya Sánchez, que és més probable una "hipotètica aliança" amb els de Pablo Iglesias.

Barclays creu que si Sánchez aconsegueix convèncer la majoria dels militants socialistes i es converteix en el nou líder del PSOE això pot provocar una venda d'accions espanyoles i una pujada de la prima de risc a Espanya, davant de la incertesa que generaria. No obstant això, també apunta que si hi ha una venda significativa d'accions podria ser un bon moment per aprofitar-se d'aquest escenari, donat el context de preus baixos que es produiria i tenint en compte que "la perspectiva macroeconòmica d'Espanya és bastant forta" i "s'espera que segueixi així durant els propers anys".

Un triomf de Díaz "probablement no tindria molt impacte al mercat", diuen els experts del banc britànic, que recorden que la presidenta de la Junta d'Andalusia ha aconseguit reunir el suport de la 'vella guàrdia' socialista, és a dir, de la majoria dels exlíders del partit.

Independentment de si guanya Díaz o Sánchez, és molt poc probable que hi hagi eleccions anticipades a Espanya, ni el 2017 ni el 2018

A més, Barclays apunta que, independentment de si guanya Díaz o el triomf durant les primàries és per Sánchez, és molt poc probable que hi hagi eleccions anticipades a Espanya, ni en el que queda de 2017 ni el 2018. "No hi haurà eleccions en el curt termini”, diuen aquests experts a l'esmentat informe, al qual apunten que ni l'andalusa ni l’exsecretari general del PSOE són "potencials catalitzadors" per a això. "El factor clau per unes eleccions anticipades és l'evolució de les enquestes", i de moment el PP segueix sent guanyador.

Fa uns dies es coneixia l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que revelava que els populars tornarien a guanyar les eleccions amb el 31,5% dels vots i que el PSOE recuperaria la segona posició, en sumar el 19,9% dels suports davant del 19,7% d’Units Podem. Ciutadans es mantindria com a quarta força política amb el 14,9% dels vots. "Les enquestes segueixen donant el PP com a guanyador còmodament" tot i els casos de corrupció que s'estan investigant i que han esquitxat el partit, diuen des de Barclays.

També apunten que això vol dir que si hi ha eleccions anticipades el 2017, el resultat seria similar al dels comicis de 2016 i 2015. "Sense una oportunitat real perquè el PSOE pugui liderar un Govern alternatiu, veiem molt improbable que Susana Díaz o Pedro Sánchez precipitessin les eleccions, ja que sembla poc probable que es produeixi un resultat diferent al de les dues últimes eleccions", diuen els experts del banc britànic. "Creiem que es donarien a ells mateixos i al Partit Socialista un temps per intentar recuperar alguns dels més d'un milió de votants socialistes perduts davant Podem", conclouen.

Noticias relacionadas

contador