• El 'bitllet verd' agafa aire contra el ien, però la seva debilitat serà duradora, asseguren els experts
  • La lliura arriba als 1,38 dòlars per primera vegada des de la votació del Brexit, tot i que retrocedeix per Alemanya
cbdolarlibra

L'euro s'allunya de la seva recent fita de tres anys aquest dimarts, després de les notícies sobre que trontolla la 'gran coalició' de Govern a Alemanya entre la cancellera Angela Merkel i el socialdemòcrata Martin Schulz. Va ser precisament el principi d'acord assolit entre els dos un dels factors que van propiciar el ral·li de l'euro a prop d'un 2,5% des dels preus d'obertura de dijous passat, fins la fita de dilluns als 1,2297 dòlars. Però les informacions que l'SPD rebutja el pacte inicial amb la cancellera, publicades pel diari 'Der Spiegel', debiliten la moneda que es deixa gairebé un 0,8% fins als 1,22 dòlars.

La principal causa que apuntala l'euro, però, i sobre la qual s'han seguit donant suport als inversors per seguir comprant la 'moneda única' és l'enduriment de les polítiques del Banc Central Europeu (BCE).

Des que les actes de la reunió del supervisor monetari del mes de desembre van assenyalar el primer pas cap a les pujades de tipus, els comentaris de diversos banquers centrals europeus han donat suport al final de les compres d'actius. El més recent, el del cap del banc central estonià Ardo Hansson que va declarar a un diari alemany que el BCE podria acabar el seu esquema de compra de bons de 2,55 bilions d'euros en un sol pas després de setembre, si l'economia i la inflació es desenvolupen com ara s'espera.

Mentrestant, els inversors aposten perquè la tendència d'un euro fort i un dòlar debilitat es mantingui en el curt termini. De fet, Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, insisteix que si el BCE no surt a refredar la moneda i expressa la seva preocupació per la fortalesa de l'euro, la moneda bé pot estirar-se fins als 1,24 dòlars.

"Els mercats van a continuar amb aquesta tendència", indica per la seva banda Stephen Innes, cap d'operacions a Àsia-Pacífic d’Oanda a Singapur, en referència als recents guanys de l'euro. També aborda aquest expert la qüestió de si la fortalesa de l'euro preocuparà a Mario Draghi i encoratjarà el president del BCE a rebaixar la moneda, fins ara hi ha hagut pocs senyals que el BCE ho hagi rebutjat, va dir Innes.

L'índex del dòlar enfront d'una cistella de sis monedes principals es va situar als 90,509 punts, després d'haver pujat des del mínim de tres anys de dilluns de 90,279 punts. Segons Lien, però, el declivi del dòlar "serà durador" ja que els esdeveniments de la setmana passada canvien el mapa financer. "Sense grans informes econòmics de l'Eurozona o dels EUA programats per a aquesta setmana, els temes que han alimentat els moviments en els principals encreuaments des del començament de l'any continuaran impulsant els fluxos de divises", arrodoneix l'experta de la companyia d'inversió de Nova York.

LA LLIURA AMPLIA ELS SEUS MÀXIMS

Mentre els inversors del mercat de les divises assistien al rècord de l'euro de tres anys i veien la moneda única superar un nivell rere l'altre fins enfilar-se gairebé fins als 1,23 dòlars, la lliura aprofitava la debilitat del dòlar per fer camí per sobre dels 1,38 dòlars. Aquest dimarts, la moneda britànica es negocia just en aquest preu, no vist des de la votació sobre el divorci del Regne Unit amb la Unió Europea (UE) i manté el seu rècord de gairebé 19 mesos. Hores després cau també, cap als 1,3780 dòlars.

La lliura va registrar el seu major avanç en quatre mesos enfront del dòlar divendres, després d'un informe publicat en diversos mitjans que els Països Baixos i Espanya estaven oberts a un acord perquè el país abandonés el bloc comercial amb un acord el més suau possible, cosa que va aixafar les posicions curtes.

Tot i que la veracitat de l'informe es va negar més tard, el sentiment del mercat es va quedar amb la idea que el diàleg sobre el Brexit s'ha tornat més positiu per a Gran Bretanya en termes generals.

La moneda comunitària retrocedeix marginalment després de marcar un rècord no vist des de desembre de 2014 als 1,2297 dòlars

"Fins ara, el bloc comunitari ha presentat un front bastant uniforme per intentar fer les coses el més difícils possible per a Gran Bretanya", ha assenyalat l’estrateg en cap d’ACLs, Marshall Gittler. "Si resulta que intenten negociar una solució de la qual les dues parts surtin beneficiades, la lliura rebrà més ajuda", ha afegit l'expert.

Altres analistes també han apuntat que l'acord entre la cancellera alemanya Angela Merkel i el socialdemòcrata Martin Schulz per formar una 'gran coalició' al Govern alemany ha ofert impuls a la lliura, ja que Merkel és vista pels mercats com un aliat del Regne Unit i algú que buscaria un acord comercial mútuament beneficiós.

Noticias relacionadas

contador