• "Certament, el Govern romandrà al costat del viceprimer ministre", va assenyalar el ministre d'Exteriors
cbleovaradkar

El partit conservador Fine Gael governa a Irlanda gràcies al suport del partit republicà i conservador Fianna Fail. Aquest dijous, aquest últim partit va amenaçar de posar fi a l'acord de Govern a Irlanda si el viceprimer ministre, Frances Fitzgerald, no dimiteix o és destituït, cosa a la qual fins ara s'ha negat el Fine Gael.

El Fianna Fail ha anunciat aquest dijous que la setmana que ve presentarà al Congrés una moció de censura contra Fitzgerald, tret que surti abans del Govern. Si prospera, aquest moviment trencaria l'acord pel qual el Fianna Fail es compromet a donar suport a les iniciatives legislatives del governant Fine Gael al Parlament irlandès.

El ministre d'Exteriors, Simon Coveney, ha avançat en declaracions a la cadena pública RTE que recull Reuters que el número dos del Govern que lidera Leo Varadkar no dimitirà. "Certament el Govern romandrà al costat del viceprimer ministre", ha manifestat Coveney, que ha asseverat que es tracta d’"un moment polític perillós" ja que el país "no necessita uns nous comicis".

El Fine Gael i el Fianna Fail van arribar a l'acord de "confiança" fa tres anys per permetre a Varadkar formar un govern en minoria. Una ruptura de l'esmentat acord podria portar a unes eleccions al desembre o gener. "Hi ha maneres i temps per resoldre aquest assumpte", ha manifestat el portaveu del Fianna Fail Jim O'Callaghan. "No crec que hi hagi gent que vulgui que es convoquin eleccions generals", ha afegit en declaracions que recull Europa Press.

La crisi al Govern d'Irlanda ha esclatat just quan la Unió Europea es disposa a celebrar una nova cimera durant el qual valorarà la proposta britànica sobre l'estatus de la frontera a Irlanda del Nord un cop consumat el Brexit. El Govern irlandès té dret a veto en el marc de les negociacions sobre la sortida del Regne Unit del bloc comunitari i pot determinar si les demandes de les autoritats europees sobre el futur de la frontera irlandesa es compleixen en major o menor mesura.

Noticias relacionadas

contador