Balears proposarà reformar el sistema de finançament però Catalunya diu estar "en un altre context polític"

BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)

El vicepresident del Govern català, Oriol Junqueras, i la consellera balear d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, han presidit aquest dimarts la reunió de constitució d'una comissió bilateral per millorar el finançament de les dues comunitats.

En declaracions als mitjans, Junqueras ha explicat que la comissió estarà formada per tres grups de treball: un sobre relacions fiscals i financeres, coordinat per l'economista Guillem López Casasnovas; un segon sobre administracions tributàries, i un altre sobre promoció econòmica.

Junqueras ha afirmat que el Govern català està disposat a col·laborar amb el seu coneixement, per exemple, sobre elaboració de balances fiscals, cosa que la consellera balear ha assegurat que els ajudarà a elaborar una proposta per a un nou sistema de finançament autonòmic que pretenen fer arribar al Govern espanyol per solucionar la seva situació d'"infrafinançament històric".

En aquest àmbit, Junqueras ha sostingut que la Generalitat està "en un altre context polític" i que, per tant, no participarà en cap proposta per modificar el sistema de finançament autonòmic, sinó que ha afirmat que la seva voluntat és ajudar les Balears amb la seva experiència.

Alhora, Cladera ha assenyalat que el sistema de finançament actual ha derivat en deutes elevats en les comunitats autònomes, i ha considerat que cal abordar amb l'Estat espanyol una condonació del deute públic, ja que ara mateix els pressupostos estan "ofegats" i limiten la capacitat dels governs autonòmics per impulsar polítiques públiques.

Després de ser preguntats per la possibilitat d'obrir aquesta comissió a la participació d'altres comunitats autònomes, Junqueras ha assegurat que estan disposats a escoltar qualsevol proposta, i Cladera ha afegit que el Govern balear ja està en converses amb el Govern valencià perquè participi en alguns grups de treball que abordin temes com la promoció econòmica i les infraestructures.

ASSISTENTS

Per part de la Generalitat també han assistit a la reunió el secretari general d'Hisenda, Lluís Salvadó; el secretari general d'Economia, Pere Aragonès, i el director general de Promoció Econòmica, Albert Castellanos, i per part del Govern balear, el director general de Pressupostos i Finançament, Joan Carrió.

El primer grup de treball, que se centrarà en les relacions fiscals i financeres i coordinat per López Casasnovas, s'ha constituït i ha començat a treballar aquest mateix dimarts.

contador