• Les exportacions van viure un període d'expansió entre 2012 i 2017
brexit reino unido

El Regne Unit segueix amb les negociacions per sortir de la Unió Europea. Però les conseqüències ja es comencen a notar i Espanya és un dels països que més està notant aquesta nova situació. El 2017, 93 empreses van deixar d'exportar al Regne Unit i el valor de les exportacions es va reduir un 6%.

La relació comercial Espanya-Regne Unit va viure un període d'expansió important entre 2012 i 2017. El Banc d'Espanya ha publicat una anàlisi de l'exposició comercial de les empreses espanyoles al Regne Unit durant el qual conclou que el 2017 es va interrompre el creixement de les exportacions.

No obstant això, matisen que l'exposició comercial de les empreses espanyoles al Regne Unit és rellevant, tot i que inferior a la qual es manté amb els principals països de la Unió Europea. Així, expliquen que el principal motiu de la caiguda de les exportacions és per un context de depreciació de la lliura davant l'euro.

No obstant això, en alguns sectors rellevants del comerç amb el Regne Unit, com els productes agroalimentaris i l'automoció, ha prosseguit l'expansió de la seva base exportadora

A més, apunten a l'estudi que la vulnerabilitat potencial de les empreses espanyoles presents al mercat britànic davant el Brexit es veu una mica limitada per les seves característiques diferencials, ja que aquestes companyies són, de mitjana, "més grans, productives i diversificades geogràficament que aquelles que exporten als principals països de la UEM". No obstant això, l'impacte real es veurà quan es coneguin tots els punts de l'acord de la separació.

IMPORTÀNCIA DEL MERCAT BRITÀNIC

El Regne Unit és un mercat significatiu per a les empreses espanyoles. Segons les dades de l'ICEX, les empreses que exporten béns a l'economia britànica representen al voltant del 7% del nombre total d'exportadors. De forma simètrica, el percentatge d'empreses que importen béns de l'economia britànica ascendeix al 10% del total d'importadors.

El nombre d'empreses espanyoles que venen béns al Regne Unit va augmentar un 8% entre 2012 i 2017, fins a arribar a la xifra d’11.695. No obstant això, el 2017, es va frenar aquest procés d'expansió, amb una caiguda del nombre d'exportadors del 0,8%, que s'ha estès tant a les grans empreses com a les pimes, xifra que es tradueix en 93 empreses exportadores menys.

Aquesta reducció ha estat més gran que l'observada per altres destinacions i, com a conseqüència d'això, el pes relatiu dels exportadors al Regne Unit, que ha oscil·lat des de 2012 al voltant del 8% del total, va experimentar un lleuger retrocés el 2017. D'altra banda, els exportadors regulars, definits com aquells que exporten almenys quatre anys seguits, van augmentar durant el 2012-2017 un 19%.

La majoria de les empreses que exporten al Regne Unit són pimes, per sobre del 85%, tot i que el pes de les exportacions guanyen les grans empreses, que suposen el 90% del valor total.

El valor de les exportacions de béns al Regne Unit va augmentar un 33% durant el període de 2012-2017, ritme una mica superior al de les destinades a la UE (27%). No obstant això, el 2017 les exportacions al Regne Unit van caure a prop del 6%, arrossegades per l'evolució de les vendes de les grans empreses, en un context de depreciació de la lliura enfront de l'euro (7% a la mitjana anual). El 2017, el valor de les exportacions de béns al Regne Unit va ser de 18.950 milions d'euros.

De fet, les vendes al Regne Unit dels exportadors regulars van disminuir un 4% el 2017, a causa, principalment, de l'evolució de les corresponents a les grans empreses. Aquest comportament contrasta amb l'augment del 8% registrat per les exportacions a la UE.

Com a resultat, l'exposició comercial de les empreses al Regne Unit és rellevant, tot i que inferior a la qual es manté amb els principals països de la UEM (França, Alemanya i Itàlia). No obstant això, el 2017 va tenir lloc un alentiment de les exportacions de béns a l'economia britànica, després de l'anunci de sortida del Regne Unit de la UE al juny 2016 i en un context de forta depreciació de la lliura davant l'euro. Amb tot, en alguns sectors rellevants del comerç amb el Regne Unit, com els productes agroalimentaris i l'automoció, ha prosseguit l'expansió de la seva base exportadora.

En resum, l'evidència apuntaria al fet que el potencial impacte negatiu sobre el teixit empresarial espanyol relacionat amb el Brexit "pot estar esmorteït per la diversificació geogràfica dels actuals exportadors i importadors a l'economia britànica i els seus nivells d'eficiència".

En qualsevol cas, si els resultats de la negociació entre el Regne Unit i la UE es plasmen en l'adopció de barreres comercials, "les empreses espanyoles que mantenen relacions comercials amb aquest país es veurien afectades i es limitarien les possibilitats de penetració per a les empreses espanyoles potencialment interessades en el mercat britànic".

Noticias relacionadas

contador