• De materialitzar-se la previsió, suposaria un "moderat biaix negatiu" sobre la seva previsió de creixement del PIB anual del 3,3%
ep monedas euros billetes dinero
EUROPA PRESS

BBVA Research constata que l'economia espanyola segueix creixent durant el tercer trimestre, tot i que "menys del que s'esperava", per la qual cosa estima que el PIB podria moderar el seu creixement al 0,7% i adverteix que el mercat laboral "perd dinamisme" durant el trimestre.

Així figura a l'observatori d'activitat, elaborat i publicat aquest dijous per BBVA Research, en què assenyala que la tendència de les variables observades indica que el creixement de l'economia espanyola ha perdut tracció al llarg del tercer trimestre de l'any.

En concret, amb a prop del 50% de la informació disponible per al tercer trimestre el model MICA-BBVA estima que l'avanç trimestral del PIB podria moderar dues dècimes i situar al voltant del 0,7%. De materialitzar aquesta estimació, suposaria un "moderat biaix negatiu" sobre el creixement contemplat a l'escenari de BBVA Research per al conjunt de 2017, que preveu un creixement del 3,3%.

EL CONSUM PRIVAT CREIX EN UN NIVELL SIMILAR

En aquest sentit, BBVA Research explica que les dades de la Comptabilitat Nacional del segon trimestre van confirmar que la demanda domèstica va continuar sent el suport principal de l'activitat, amb 0,6 punts percentuals.

Aquestes xifres suposarien un "moderat biaix negatiu" sobre el creixement contemplat a l'escenari de BBVA Research per al conjunt de 2017

En particular, va destacar el repunt de la construcció residencial (+2,4) i la millora del ritme de creixement del consum de les llars (del 0,3 fins al 0,7%). En contrapartida, la inversió en maquinària i equip es va desaccelerar després de l'intens repunt observat el trimestre precedent (0,5% enfront de 3,6% durant el primer trimestre), mentre que el consum públic pràcticament es va estancar (+0,2%).

De cara al tercer trimestre de l'any, els senyals que s'extreuen dels indicadors de despesa, expectatives i mercat laboral apunten un creixement del consum privat similar al registrat durant el trimestre passat (entorn del 0,7%), alhora que els dades d'execució pressupostària indiquen que l'avanç de la despesa en consum públic podria haver estat proper al registrat durant el segon trimestre (al voltant del 0,5%).

D'altra banda, s'estima que la inversió en maquinària i equip segueix creixent a un ritme inferior que el registrat a l'arrencada de l'any (al voltant del 0,5%), mentre que la recuperació de la inversió residencial es consolida en taxes pròximes al 1,3%.

MENOR CONTRIBUCIÓ DE LA DEMANDA EXTERNA

Pel que fa a la demanda exterior, el segon trimestre de 2017 es va caracteritzar per la correcció a la baixa dels fluxos comercials cap i des de l'exterior, ja que es va observar un descens de les exportacions de béns (-0,6%) que va compensar parcialment l'avanç de les vendes de serveis, tant turístics (+4%) com no turístics (+3,6%). Això, sumat a la lleugera caiguda de les importacions (-0,2%), va portar a una contribució positiva de la demanda externa neta al creixement del PIB (tres dècimes).

Per al tercer trimestre els indicadors disponibles suggereixen un creixement moderat de la venda de béns i serveis a l'exterior, que obeiria a un efecte base -després del repunt de les exportacions de serveis durant el trimestre anterior-, així com de la relativa atonia que segueixen experimentant les vendes de béns.

En contrast, s'estima que les importacions han tornat al terreny positiu després del retrocés registrat al tancament del primer semestre. Amb tot, s'espera una contribució positiva de la demanda externa neta al creixement durant el tercer trimestre, si bé menor que l'observada durant el passat trimestre.

EL MERCAT LABORAL PERD DINAMISME

Pel que fa al mercat laboral, BBVA Research destaca que l'afiliació a la Seguretat Social va tornar a moderar el ritme de recuperació a l'agost (fins a les 7.000 persones, segons les seves estimacions), encadenant així quatre mesos de desacceleració. Si no reverteix aquesta tendència en el que resta del trimestre, BBVA Research estima que la variació en el nombre d'afiliacions podria reduir fins al 0,5%, la meitat que durant el segon trimestre.

De la mateixa manera, l'atur registrat va moderar la seva trajectòria decreixent el mes passat (fins a 5.000 persones menys, segons les estimacions de BBVA Research) cosa que, en perllongar-se, podria donar lloc a una caiguda per al conjunt del tercer trimestre inferior a la registrada durant el segon trimestre (de l'1% davant la disminució del 3,7% anterior).

LA INFLACIÓ ES MODERARÀ

Finalment, sobre la inflació apunta que es va accelerar fins a l’1,6% a l'agost a causa, principalment, de la pujada dels preus dels carburants. No obstant això, la inflació subjacent es va moderar fins a situar-se entorn de l'1,2%. Amb tot, el creixement en els preus al juliol va ser cinc dècimes superior que el registrat en el conjunt dels països de la UEM, encara que les estimacions de BBVA Reseach indiquen que la diferència podria haver-se mantingut en tres dècimes si es pren com a referència el component subjacent de l'IPC (sense aliments no elaborats ni energia).

Més endavant, preveu que la inflació torni a moderar-se en el que resta de l'exercici econòmic. La recent apreciació del tipus de canvi de l'euro afegirà una pressió a la baixa sobre les expectatives previstes a l'escenari de BBVA Research que, actualment, situen la inflació general al voltant de l’1,9% per al conjunt de 2017 (1,1% en el cas de la subjacent).

Noticias relacionadas

contador