• Barclays aconsella al Govern que impulsi noves mesures per reflotar la guardiola de les pensions
21d elecciones cataluna bolsa ibex
BOLSAMANIA

Barclays veu menys incertesa política a Espanya aquest any 2018. L'aplicació de l'article 155 i l'auge de Ciutadans sembla que són fonaments sòlids perquè l'economia nacional segueixi progressant. No obstant això, els analistes de l'entitat financera alerten del sistema de pensions i del feble mercat laboral.

Llums i ombres per al futur d'Espanya, segons els analistes de Barclays. Tot i la majoria independentista després dels passats comicis de desembre, l'estabilitat econòmica està assegurada per als pròxims mesos. "La intenció dels partits separatistes és clarament tornar a la normalitat política per aixecar l'Article 155 que va impulsar el Govern central. Per tant, pensem que la Generalitat frenarà els impulsos anteriors per evitar unes noves eleccions a Catalunya", puntualitzen.

La tranquil·litat política després de l'aplicació del 155 per part del Govern de Mariano Rajoy es traduirà en previsions positives

La intenció de vot a Espanya també ha canviat i Barclays també valora l'auge de Ciutadans i la caiguda en picat de Podem. "El suport als radicals ha caigut dràsticament i Ciutadans ha estat el principal beneficiat de les últimes enquestes, que fins i tot queda per davant de PP o PSOE. Veiem gratament per tant, en cas d'unes hipotètiques noves eleccions generals el 2018 o el 2019, un govern majoritari de PP-Ciutadans o PSOE-Ciutadans", indiquen els analistes.

CREIXEMENT POSITIU A ESPANYA

La tranquil·litat política després de l'aplicació del 155 per part del Govern de Mariano Rajoy es traduirà en previsions positives. Barclays ressalta que "els resultats del quart trimestre econòmic a Espanya amb prou feines han tingut conseqüències negatives tot i el conflicte català". No obstant això, sí que creuen que hi va haver un impacte "negatiu" en la confiança del consumidor danyant "un sector important com és el del turisme". Les estimacions dels analistes preveuen "un augment del 0,8% durant l'últim trimestre del 2017 i un creixement anual del 2,8% per a 2018".

Al seu torn, Barclays argumenta que la demanda interna hauria de seguir recolzant l'activitat econòmica, "ajudada per una major millora en les condicions del mercat laboral i polítiques monetàries que ajudin a l'expansió". En aquest informe, els analistes alaben el bon moment de sectors com el de "l'habitatge, l'industrial o el del turisme".

MILLORES EN PENSIONS I OCUPACIÓ

Però Barclays ha detectat dos problemes que l'Executiu ha de resoldre durant els dos pròxims anys. El primer d'ells és l'ocupació. Tot i que "la desocupació registrada va continuar caient a un ritme saludable", el "mercat laboral continua sent un problema persistent". Els analistes expliquen que "els llocs de treball no són prou estables i un elevat percentatge dels llocs de treball són temporals". D'altra banda, incideix en la greu situació de l'atur juvenil, que segueix sent elevat. "Creiem que abordar l'excessiva dualitat del mercat laboral requerirà de reformes addicionals, mentre que les polítiques actives del mercat laboral són necessàries per garantir que els aturats de llarga durada puguin reintegrar-se al mercat laboral i els joves també puguin accedir-hi", sentencien a l'informe.

Una altra de les qüestions que el govern de Mariano Rajoy ha de resoldre són les pensions. De fet, segons Barclays és la "més important a llarg termini". Les reformes de les pensions implementades el 2011 i 2013, que entre altres mesures retardaven l'edat de jubilació, allarguen el període de còmput i deslliguen la seva inflació, "només soluciona la problemàtica a mitjà termini". Per això, els analistes creuen que calen "mesures addicionals" a causa que el Fons de Reserva de la Seguretat Social s'ha aprofitat significativament durant els últims anys i el seu saldo és gairebé una cinquena part del pic assolit el 2011 que es va arribar als 67.000 milions". En concret, ara amb prou feines disposa de 8.000 milions d'euros.

contador