• Draghi torna a tenir a les mans donar ales o rebaixar verbalment la moneda comunitària
  • El principi d'acord assolit entre Angela Merkel i Martin Schulz per 'la gran coalició' a Alemanya catapulta la moneda fins a preus de desembre de 2014
cbdraghi83

El que comença el Banc Central Europeu (BCE), Merkel ho remata. La figura alcista que l'euro va inicial aquest dijous, després que les actes de la reunió del mes de desembre del supervisor monetari mostressin que l'entitat està a punt per virar el timó de la seva política monetària i encaminar cap a les pujades de tipus, s'ha prolongat àmpliament divendres fins preus no vistos des de desembre de 2014. L'anunci del principi d'acord entre Angela Merkel i Martin Schulz per a una 'gran coalició' de govern a Alemanya ha donat ales a la moneda fins als 1,2140 dòlars. Des del començament de l'any, l'euro s'ha revalorat un 1% respecte al 'bitllet verd'.

"Els comentaris del BCE recollits a les actes de la seva última reunió han canviat el sentiment entorn de l'euro", assegura Kathy Lien, analista de BK Asset Management. "Si els informes econòmics dels EUA no compleixen amb les expectatives, la moneda prolongarà els seus guanys contra el dòlar", avisa.

Però no ha calgut esperar que l'economia nord-americana passés el seu examen davant el mercat amb la publicació de les dades d'inflació del mes de desembre. Merkel, líder d'Unió Demòcrata Cristiana (CDU), i el seu partit germà bavarès, la Unió Social Cristiana (CSU), s'han reunit amb Martin Schulz, el cap del Partit Social Demòcrata (SPD), i hi ha 'fumata blanca' per tornar al país germànic l'estabilitat necessària després de mesos d'incertesa, segons ha informat Reuters. La cancellera alemanya i el líder dels socialistes han aconseguit un gran avanç ales seves converses per formar un Govern de coalició.

EL BCE, LLEST PER DONAR 'UN GIR'

La reacció en la divisa comunitària és un 'ral·li d'alleujament' després de mesos durant els quals Alemanya ha enfosquit la política europea. Es dissipa l'amenaça d'una repetició d'eleccions i, amb un govern estable a la primera potència de l'Eurozona, es desencalla el projecte de remodelació de la unió monetària.

Però l'alegria dels operadors, que s'han llançat a per l'euro, no s'hagués produït sense les actes del BCE. L'entitat presidida per Mario Draghi ha plantejat la possibilitat que a partir "dels inicis d'aquest 2018" serà necessari donar un gir en el missatge de la política monetària de la institució per ajustar gradualment el llenguatge en línia amb les millors perspectives de creixement i amb la seva "màxima confiança" que la inflació arribarà l'objectiu de situar-se lleugerament inferior al 2% a mitjà termini.

La principal autoritat monetària de la Zona Euro ha donat, amb aquestes actes, noves pistes sobre un enduriment de la política monetària, com a conseqüència de la millora econòmica de la zona. El BCE assenyala que a principis d'aquest exercici revisaran la seva comunicació pel que fa a la política monetària.

Tot i l'alegria amb què els mercats van rebre tant el contingut de les actes del BCE com el bon to de l'euro, els experts criden a la calma. Des de Danske Bank comenten que no "compren la història de la 'reflació'" i, per tant creuen que "és massa aviat perquè l'euro/dòlar salti al següent rang i s'encamini cap als 1,26 dòlars", que és l'objectiu de llarg termini d'analista de Bolsamanía José María Rodríguez.

"Perquè això passi, es requereix que durant el primer trimestre d'aquest any el rendiment cíclic de l'Eurozona superi el dels EUA i que hi hagi una sorpresa a l'alça en els salaris i la inflació", indiquen els experts de l'entitat danesa. "No apostem per cap de les dues coses". A més, "l'índex de preus al consum nord-americà podria repuntar en rang mensual, cosa que mantindrà la flama de la pujada de tipus de la Reserva Federal al març viva i frenarà l'auge de l'euro", adverteixen des de Danske Bank.

LA FORTALESA DE L'EURO DINAMITARÁ L'OPTIMISME DEL BCE?

“El gran risc resideix en si la visió del banc central al mes de desembre reflecteix la seva opinió actual”

D'altra banda, Lien apel·la a la cautela en el llarg termini, perquè en prolongar la figura alcista en l'euro, és precisament aquesta fortalesa el que pot dinamitar les ganes del banc central d'endurir el seu missatge al mercat.

"El gran risc resideix en si la visió del banc central al mes de desembre reflecteix la seva opinió actual", apunta l'experta de la companyia d'inversió de Nova York. No hi ha dubte que la regió ha prosseguit la seva recuperació recuperant-se durant l'últim mes, però quan el banc central es va reunir per última vegada, l’euro/dòlar cotitzava a 1,18 dòlars. Aquest ral·li de gairebé el 4% a la moneda "podria soscavar la confiança del supervisor monetari, especialment perquè coincideix amb un augment als rendiments alemanys", afegeix l'analista.

"Entre la reunió de política del 14 de desembre i avui, els rendiments del bo a 10 anys van augmentar del 0,3% al 0,57%. La moneda està més forta i l'augment dels rendiments és, en molts sentits, similar al qual es produiria amb un augment de taxes", resumeix. "Atès que la dinàmica del mercat és molt diferent avui de la de fa 4 setmanes, el desig de Mario Draghi de canviar la seva orientació també es podria veure frenat", arrodoneix Lien, tot i que aconsella estar molt pendents de Draghi, ja que els seus comentaris ara seran el que donarà ales o rebaixaran l'euro.

LA LLIURA, EN MANS DE LA GANA PEL DÒLAR I LES NOTÍCIES DEL BREXIT

La pujada de la divisa europea també va dinamitar la lliura, que opera en les 0,89 unitats. "En el curt termini, serà la gana pel dòlar i les notícies sobre les negociacions entre la Unió Europa i el Regne Unit les que marquin el compàs en la moneda britànica", assenyalen en Danske Bank. Tot i això, expliquen que, si bé les bones notícies que arribin del Brexit enfortiran la lliura, "serà la fortalesa de l'euro -o la seva feblesa- la que marcarà la tendència principal en l'euro/lliura".

Quant al seu encreuament contra el dòlar, la lliura ha recuperat els 1,35 dòlars, animada per la debilitat del seu rival nord-americà. La moneda nord-americana es manté sota pressió contra tots els seus rivals i l'índex que mesura el seu acompliment contra sis divises rivals cau a prop del seu mínim anual als 91,751 punts. Contra el ien, el 'bitllet verd' està pla al voltant de les 111,270 unitats.

Noticias relacionadas

contador