MADRID/BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

Un total de 14 empreses espanyoles formen part de la 'Llista A' del Clima d'empreses líders per la seva estratègia, gestió transparent i iniciatives en resposta al canvi climàtic que cada any elabora l'organització internacional sense ànim de lucre CDP, que anualment recopila i distribueix aquesta informació per a inversors, corporacions i governs.

En concret, les empreses espanyoles que figuren a la llista del 2016 són: Abertis Infraestructures, Acciona, Amadeus IT Grup d'empreses, CaixaBank, Enagás, Ferrovial, Gas Natural Fenosa, Grup Logista, Iberdrola, Inditex, MAPFRE, Obrascón Huarte Lain (OHL), R.E.E., Telefónica. A més, apareixen les portugueses EDP - Energies de Portugal i Galp Energia.

Aquest rànquing, elaborat a petició de 827 inversors amb uns actius de 100 bilions de dòlars, està compost per 193 companyies de tot el món --s'han analitzat un miler-- que representen el 9% de les quals participen al CDP.

Un grup independent d'experts avalua la documentació presentada per cadascuna d'elles i elabora aquest informe anual, que destaca les línies bàsiques de l'acció climàtica corporativa.

Entre les empreses reconegudes per les seves accions per reduir emissions i mitigar el canvi climàtic figura Grup Enel, Deutsche Post DHL Group o Philip Morris Internacional, entre d'altres.

Alhora, aquest dimarts s'ha donat a conèixer l'informe CDP 'Climate Change Report 2016. Iberia Edition', elaborat per Ecodes a partir de les avaluacions de PwC en què es constata que el 60% de les principals empreses a Espanya i Portugal van reduir la "intensitat de carboni" de les seves operacions el 2016.

Tot i així, les emissions totals de les companyies van augmentar, acabant amb una tendència a la baixa dels últims anys en matèria de disminució de les emissions, segons els autors de l'estudi.

L'informe analitza l'evolució de les empreses espanyoles i portugueses més grans per capitalització (85 espanyoles i 40 portugueses) en la gestió de les emissions de carboni i en la seva lluita contra el canvi climàtic.

Així, en línia amb un dels principals desafiaments en matèria de lluita contra el canvi climàtic després de l'Acord de París, les empreses analitzades estan mostrant signes d'estar en les primeres etapes d'una transformació que els permeti, en diferents graus, deslligar el creixement de la companyia de les seves emissions de carboni cosa que comença a posar de manifest "un tímid moviment de desacoblament entre les emissions i el creixement de l'empresa".

El document també revela que les nou empreses del sector industrial (que representen l'11% del total d'emissions) han reduït la intensitat de carboni en relació amb els seus ingressos, mentre que les tres energètiques de la mostra augmenten la seva intensitat respecte a ingressos però la redueixen respecte a variables no financeres.

Tot i així, en un sector tan rellevant com el de materials (responsable del 50% de les emissions), tot i que la meitat de les companyies redueixen la seva intensitat en relació amb els ingressos, totes elles l'augmenten respecte a variables no financeres.

Altres aspectes clau confirmen per als autors de l'estudi la consolidació i expansió dels esforços de les empreses a la Península Ibèrica per combatre el canvi climàtic global com el fet que les empreses analitzades continuen exhibint un alt grau d'integració del canvi climàtic; els objectius mitjans de reducció d'emissions de les empreses que van respondre van augmentar lleugerament el 2016, però continua havent importants diferències sectorials; les inversions totals en mitigació del canvi climàtic van augmentar considerablement el 2016, però es concentraven en el sector d'electricitat i gas, o que les empreses analitzades segueixen demostrant lideratge en l'ús de les energies renovables, entre altres aspectes.

L'informe CDP Iberia estat publicat juntament amb la primera edició del CDP Global Climate Tracking Series. El report global 'Out of the starting blocks: Tracking progress on corporate climate action' ha estat elaborat en col·laboració amb We Pixen Business i presenta les emissions de CO2 i dades de mitigació del canvi climàtic de 1089 empreses, entre les quals hi ha 25 espanyoles i portugueses.

Aquestes empreses --que representen algunes de les més significatives en termes de capitalització de mercat i impacte ambiental-- conformen el 12% del total de les emissions de gasos d'efecte hivernacle globals, segons informa CDP, anteriorment anomenada com a Carbon Disclosure Project.

contador