• La lliura es recupera marginalment, però es manté a prop del seu mínim de quatre setmanes contra l'euro
dolar1

El 'bitllet verd' tracta de guanyar-li terreny a un euro que durant les últimes jornades ha experimentat una recuperació d'un 1,6% i ha marcat un màxim de prop de quatre setmanes als 1,1850 dòlars. La divisa nord-americana es mostra feble encara, tot i que ha aconseguit remuntar fins a nivells de preu per sota dels 1,1800 dòlars i s'enfronta a una jornada plena d'intervencions de membres dels bancs centrals a un i altre banda de l'Atlàntic.

"Quan es desplega una bateria d'intervencions de representants de bancs centrals per fer declaracions és que alguna cosa passarà. Sembla que ha arribat el moment que emergeixin els vents del canvi a les polítiques monetàries i cal explicar bé aquest fenomen, que pot anar afectant els mercats en general", avisa Ramon Morell, analista d’ETX Capital.

El primer a comparèixer és el Governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, junts amb dos dels seus membres. Fins a quatre representants de la Reserva Federal compareixeran aquesta tarda i a la nit ho farà el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Vitor Constancio.

L'expert d’ETX no dubta que les seves intervencions incidiran en un euro/dòlar que buscarà qualsevol catalitzador per reprendre les pujades que apunten cap a la franja dels 1,2000 dòlars, si fem cas a l'anàlisi tècnica. No obstant això, el tancament a la franja dels 1,1790 dòlars de la sessió de dijous envia un senyal poc encoratjador per l'experta de BK Asset Management, Kathy Lien. Indica l'analista que és "un senyal de debilitat per a l'euro".

Va ser la bateria de dades macroeconòmiques publicades a la tarda de dimecres el que va oferir suport al dòlar. "Cap d'ells va enviar un senyal clar de fortalesa en l'economia nord-americana, ni les vendes al detall ni l'IPC perquè, encara que van sortir en línia amb les expectatives del mercat, van retrocedir respecte als informes anteriors. Però això va ser suficient perquè els inversors interpretessin que segueixen donant suport a una pujada de tipus per part de la Fed al desembre", explica l'analista.

Indica l'experta que el panorama per a l'euro/dòlar és baixista cap a finals d'any i de cara a 2018, i a la divergència entre les sendes de la Fed i el BCE acabarà per dominar l'operativa a l’encreuament. Mentre el banc central nord-americà segueix embarcat en el seu camí normalitzadora, el supervisor europeu només emprèn una tímida retirada de les seves polítiques ultra expansives. "I l'euro està destinat a la baixa en aquest context", augura l'experta.

EL DÒLAR, PENDENT DELS TRÀMITS DE LA REFORMA TRIBUTÀRIA

Però al front del dòlar no tot és economia i política monetària. En el curt termini, les properes 48 hores estaran molt marcades pels tràmits del pla de reforma fiscal del president dels EUA, Donald Trump. En aquest moment, el mercat està concentrat en com quedarà la llei al senat, la proposta de la qual s'ha de fer pública aquesta setmana. S'espera una votació inicial aquest divendres, tot i que el final no arriba fins després d'Acció de Gràcies.

"De moment, les retallades d'impostos als Estats Units seran el tema principal dels mercats. Cal esperar que la negociació s'allargui més enllà de finals d'any, però per al primer trimestre del 2018 hi haurà un acord", espera Ishizuki, estrateg sènior de Daiwa Securities.

Segons Lien, el perill per al dòlar resideix en què la votació d'aquest divendres acabi per ajornar-se, "cosa que provocarà una caiguda en el dòlar", mentre que una aprovació de la llei de la Cambra de Representants i un vot afirmatiu del Comitè de Finances del Senat (que és diferent del Senat complet) "desencadenaran potencialment un fort repunt al final de la setmana", explica l'analista.

LA LLIURA ES MANTÉ SOTA PRESSIÓ

En altres creus, l'euro segueix mostrant un bon to contra la lliura. La 'moneda única' s'ha replegat per sota de les 0,9000 lliures, però es manté a nivells de preus propers als màxims de gairebé quatre setmanes. No obstant això, pel que fa al dòlar, s'ha mostrat resilient malgrat el revés sofert pels recents dades macroeconòmiques i de les notícies poc favorables que arriben del front del Brexit.

El ien, per la seva banda, va retrocedir un 0,5% enfront del dòlar des del seu rècord de gairebé quatre setmanes de dijous, als 112,500 iens i contra l'euro, es recupera fins a nivells de preu per sota dels 133,00 iens.

Noticias relacionadas

contador