money euros cash

La menor liquiditat al mercat de les divises davant la festivitat d'Acció de Gràcies als Estats Units ha afavorit l'increment de la volatilitat en els principals encreuaments i bona mostra d'això han estat els 'batzegades' de l'euro, especialment contra el dòlar de les últimes hores. La moneda comunitària s'ha assentat al voltant dels 1,1750, però segueix pressionada per la nova crisi política desencadenada a la primera potència dels socis de l'euro, Alemanya. I els experts ja avancen que la tempesta creixerà durant les pròximes setmanes o mesos.

Per aquest motiu, la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien, creu que a Merkel se li compliquen les opcions de reeditar un quart mandat com a canceller del país. "Unes noves eleccions -la opció preferida de Merkel- és un procés que pot durar mesos i tractar de formar un govern en minoria, com li ha demanat el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, tampoc serà tasca fàcil", assenyala l'experta.

Per aquest motiu, aposta que la 'divisa compartida' acabi perdent els 1,1700 dòlars en el curt termini. A més, els comentaris del president del BCE, Mario Draghi, que ha assenyalat que se segueix necessitant un ampli estímul a l'Eurozona, han deixat clar que "l'euro tampoc rebrà ajuda del front de la política monetària", ha indicat Lien. L'euro/dòlar té un important suport a la zona dels 1,1680 dòlars, però les vendes en la divisa europea, tret que hi hagi sorpreses al front polític o de dades econòmiques, "podrien portar l’encreuament fins als 1,1600 dòlars", avisa Lien.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, indica que el recent moviment obeeix al típic 'retrocés temporal' o "suport a la zona de suport, abans resistència, que presentava al canal baixista dels últims mesos".

I EL DÒLAR?

No obstant això, les perspectives del dòlar no són millors que les de l'euro. Tot i que la majoria d'experts assenyalen que a llarg termini s'acabarà imposant la divergència de polítiques monetàries entre els bancs centrals a una i altra banda de l'Atlàntic, la moneda dels EUA té la seva pròpia dosi de prima de risc polític.

No s'espera que els republicans dels Estats Units impulsin importants retallades al Congrés aquest any, segons l'opinió de la majoria dels economistes d'una enquesta elaborada per Reuters. En el mateix sondeig, s'han mostrat escèptics que la reforma brindi un impuls significatiu a l'economia.

En altres divises, el ien ha retrocedit més d'un 0,5% enfront de l'euro i el dòlar, des d'un rècord de dos mesos i un mes, respectivament. L'única moneda que ha aconseguit superar el dòlar és la lliura esterlina, "cosa que és sorprenent a causa de la manca de dades o notícies del Regne Unit", reconeix Lien.

La moneda del Regne Unit "opera exclusivament basant-se en l'esperança que hi hagi progrés en les negociacions del Brexit aquesta setmana", afegeix l'analista. En aquest sentit, s'espera que la primera ministra Theresa May augmenti oficialment el pagament que pretén assumir pel divorci amb la Unió Europea.

Els rumors apunten que el Regne Unit podria duplicar la quantitat inicialment proposada en un esforç per desbloquejar les converses, però no s'ha anunciat res oficial. Els últims informes suggereixen que May podria rebre l'aprovació per augmentar la seva oferta fins a uns 40.000 milions d'euros, quantitat insuficient i que es queda lluny dels 60.000 milions que reclama Brussel·les, de manera que "és possible que no estiguin satisfets amb aquest número".

Noticias relacionadas

contador