• La moneda comunitària ha perdut momentum des dels seus màxims als 1,2070 dòlars
money euros cash

El dia D ja ha arribat per al mercat de les divises. D, òbviament, de Draghi. El president del Banc Central Europeu (BCE) ha ofert la seva tradicional compareixença després de la reunió del banc central del mes de setembre amb elevades expectatives prèvies dels operadors que anunciés el calendari de sortida de la política d'estímuls del supervisor monetari. Però no ha estat així. El mercat s'ha quedat amb les ganes, tot i que el mer anunci que el 26 d'octubre es detallarà el procediment per la qual cosa retirarà la respiració assistida a l'Eurozona, ha servit d'excusa a l'euro per estirar-se per sobre dels 1,20 dòlars.

Poc abans, la moneda comunitària ja s'enfilava fins als 1,1970 dòlars. Era just després de conèixer el comunicat de política monetària de l'entitat que no ha deixat sorpreses. Tal com estava previst, el BCE manté els tipus d'interès. Els oficials romanen al 0% i els de dipòsit, a -0,40%. I seguirà dedicant 60.000 milions d'euros al mes a la compra de deute públic i privat al mercat mensuals "fins al final de desembre de 2017 o fins a una data posterior si fos necessari".

Han estat dos bilions d'euros des de 2015, la suma de diners que el BCE ha creat a la seva 'impressora' mitjançant la compra d'actius al mercat durant més de dos anys. Un pla que expira a finals d'any. Tot i això, "un gran nombre d'inversors esperava que el BCE anunciés el seu pla per retirar les compres de bons", assenyala Kathy Lien, analista de BK Asset Management. Si hi ha algun anunci en aquest sentit, serà durant el temps de Draghi.

Des del punt de vista merament l'anàlisi tècnica, "tot i que l'euro corregís fins al suport dels 1,1500 dòlars (i no dic que ho hagi de fer) la tendència alcista de l'encreuament des de principis d'any seguiria intacta", avisa Josep María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "Aquest nivell, el dels 1,1500 dòlars, va actuar en el seu dia com a important resistència i ara és nivell de suport. Per la qual cosa una potencial caiguda fins a aquest nivell encaixaria dins d'un típic retrocés temporal. Encara que personalment opino que no és l’escenari més probable", comenta l'expert.

"Dit això i si finalment fos capaç de deixar enrere la resistència dels 1,2070 dòlars (màxims d'agost) el lògic, el més probable seria apostar per un renovat moviment a l'alça a la recerca de nivells propers als 1,27-1,275 dòlars", assenyala Rodríguez.

EL DÒLAR I EL DÒLAR CANADENC

Han passat altres coses al mercat de les divises durant les últimes hores. El dòlar ha agafat una mica d'aire contra el ien durant una jornada en què l'atenció dels inversors ha virat als EUA des de Corea del Nord. El 'bitllet verd' es canvia per sobre dels 109,00 iens, comparat amb els mínims de la sessió anterior, al voltant dels 108,50 dòlars.

L'acord sorpresa del president nord-americà, Donald Trump, per augmentar el sostre del deute durant els propers tres mesos ha animat els inversors de l'altra banda de l'Atlàntic. Els líders del Partit Demòcrata han ofert a Donald Trump estendre el sostre de deute fins a finals de desembre, amb l'objectiu d'aprovar les ajudes necessàries per pal·liar els danys ocasionats per l'huracà Harvey.

La lliura ha perdut una mica de terreny també contra el seu rival nord-americà, tot i que es manté per sobre dels 1,30 dòlars. El franc suís ha retrocedit fins a les 0,9600 unitats, però torna a guanyar terreny fins als voltants dels 0,9512 francs.

Però la gran notícia de la jornada va ser l'increment de taxes del Banc de Canadà. L'entitat va decidir, per sorpresa, elevar el preu del diner en un quart de punt, fins a l'1%. Immediatament després, el dòlar canadenc, que abans de conèixer la decisió es canviava a 0,806 dòlars nord-americans, s'apreciava un 1,6%, fins a 0,819 dòlars, el seu canvi més alt des 2015. Al revés, el 'bitllet verd' queia un 1,4%, fins a 1,22 dòlars canadencs. Aquest dijous, el dòlar nord-americà remunta lleument, fins als 1,2241 dòlars de Canadà.

Noticias relacionadas

contador