• Els llargs en l'euro/dòlar, en màxims des de 2013
  • El cable (lliura/dòlar) protagonista de la setmana davant l'allau de les dades macro i el BoE
dolar1

La forta pressió a la qual els baixistes han sotmès el dòlar durant l'última setmana retrocedeix lleugerament de la mà de la rebaixa de les tensions a Corea del Nord. Mentrestant, el focus dels operadors vira cap als estralls de l'huracà 'Irma' a Florida, alhora que també se centra en la lliura, davant l'allau de dades del Regne Unit que es publicaran aquesta setmana i que culminaran amb la decisió de política monetària del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès).

La moneda britànica ha avançat un 3% només la setmana passada, fins a aconseguir un màxim de més d'un mes per sobre dels 1,3200 dòlars. Aquest dilluns cotitza a penes un 0,2% per sota del nivell dels 1,3220 dòlars que va tocar divendres, apuntalada, principalment per la debilitat del dòlar, ja que "els PMI de serveis i compost van retrocedir al mes d'agost", indica Kathy Lien, analista de BK Asset Management.

"Però la situació pot canviar aquesta setmana, mentre els operadors digereixen les dades d'ocupació, inflació i despesa del consumidor i esperen el BoE", indica l'experta. Lien creu que l'economia britànica exhibirà un millor comportament durant el mes d'agost, cosa que pot provocar "que la lliura pugi a l'arrencada de la setmana i que després retrocedeixi davant d'una declaració més cauta que optimista del banc central del Regne Unit".

ELS LLARGS GOVERNEN L'EURO/DÒLAR

Els operadors, però, no s'apartaran del seu radar l'encreuament rei del mercat de les divises. L'euro es manté ben apuntalat per sobre dels 1,20 dòlars, després d'assolir màxims de 31 mesos aels 1,2090 dòlars, després de la declaració de política monetària del Banc Central Europeu (BCE).

Les posicions llargues (o alcistes) netes en l'euro/dòlar van assolir màxims de quatre anys abans del BCE

"La reacció del mercat reflecteix l'avidesa per l'euro que governa els operadors, ja que el president del BCE, Mario Draghi, va posar l'accent sobre l'impacte negatiu que els tipus d'interès poden tenir en les perspectives sobre la inflació", apunten analistes de Danske Bank. També indiquen aquests experts que les dades del posicionament dels inversors de la Comissió de Futurs dels EUA reflecteixen que les posicions llargues (o alcistes) netes van assolir màxims de quatre anys abans del BCE. "Si tenim en compte la recent acció del preu creiem que els llargs hauran seguit augmentant més enllà de les seves millors marques des de 2013", comenten des de l'entitat danesa.

Quant a l'exercici del dòlar, aconsegueix posar terra pel mig aquest dilluns des dels seus mínims de 10 mesos contra el ien i s'impulsa per sobre dels 108,500 unitats. L'índex del dòlar, que mesura el seu acompliment contra un cistell de sis divises rivals, va patir pèrdues d'un 1,4% la setmana passada encara que remunta per sobre dels 91,500 punts aquest dilluns, després de marcar mínims de dos anys i mig divendres, als 91,011 punts.

Les expectatives del mercat que hi hagi una tercera pujada de tipus de la Reserva Federal dels EUA se situen per sota del 40%, segons els futurs de la Fed, cosa que porta Hussein Sayed, estrateg d’FXTM, a assenyalar que "els operadors creuen que la normalització monetària del banc central ja ha arribat al límit aquest any ". "El mercat de bons està mostrant un gran pessimisme, amb els rendiments del Tresor a 10 anys caient un 2,02%, el més baix des de l'elecció de Trump", exposa l'expert.

Tot i l'extensió del sostre del deute durant tres mesos i el major optimisme dels membres de la Fed sobre l'economia, la recuperació del bitllet verd és tímida. "La renúncia del vicepresident de la Fed, Stanley Fischer, està jugant un paper important en mantenir el dòlar sota pressió", argumenta Sayed. "La seva partida deixa quatre dels set llocs de la Junta de Governadors vacants, cosa que significa que Trump pot remodelar la política monetària de la Fed al seu caprici", afegeix l'analista d’FXTM. "La renúncia de Fischer seguirà sent un factor negatiu per al dòlar durant les setmanes i mesos vinents", sentencia.

Noticias relacionadas

contador