• Els seus analistes creuen que quan deixin enrere la fase especulativa actual entraran en un període de major calma i oferiran un retorn més segur
  • El bitcoin manté el seu ‘modo consolidatiu' per sota dels 9.000 dòlars
cbcriptodivisas2

Per desmai dels seu CEO, Jamie Dimon, que ha carregat amb duresa contra el bitcoin i les monedes digitals en el passat, JP Morgan ha publicat la seva 'bíblia' sobre les monedes virtuals, en què ofereix un panorama encoratjador sobre aquest florent sector. Un extens informe de 71 pàgines en què abasta un ampli rang de temes relacionats amb la tecnologia blockchain i les monedes de xifrat, així com les possibilitats d'inversió que presenten aquests volàtils actius de cara al futur "quan abandonin la seva actual fase especulativa", escriuen els responsables del departament d'anàlisi del gegant de Wall Street.

Lluny dels comentaris de Dimon, que, tot i haver suavitzat la seva postura recentment, havia qualificat les ‘virtuals’ de frau i les havia comparat amb bombolles com la de les tulipes a Holanda al segle XVII, JP Morgan apunta que els operadors no han de menysprear aquest tipus d'inversió. De fet, encara que, sense deixar de cridar a la cautela, prediuen que les divises criptogràfiques poden arribar a tenir pes "algun dia a la diversificació de les carteres en bons i accions globals".

Si (les monedes digitals) sobreviuen durant els propers anys i continuen sent part del mercat global, és probable que hagin sortit de la seva fase especulativa actual i que després tinguin retorns més normals

L'informe, recollit per 'CoinDesk' i 'Market Watch', indica que aquest paper "serà molt rellevant des del nostre punt de vista si els retorns passats, les volatilitats i les correlacions persisteixen". "Si (les monedes digitals) sobreviuen durant els propers anys i continuen sent part del mercat global, és probable que hagin sortit de la seva fase especulativa actual i que després tinguin retorns més normals, volatilitats molt més baixes i correlacions més semblants a les d'altres actius com l'or i el ien", afegeixen els experts de JP Morgan.

SÓN AQUÍ PER QUEDAR-SE, PERÒ AMB MAJOR REGULACIÓ

Segons el postulat pels autors de l'informe, les monedes digitals "és poc probable que desapareguin completament". Creuen, en canvi, que podrien sobreviure fàcilment en diferents formes entre els actors de mercat que desitgen una major descentralització, xarxes d'igual a igual i anonimat, fins i tot quan aquest últim està sota amenaça", apunten.

Si bé, argumenten que les monedes digitals han arribat per quedar-se, argumenten que la idea que desafiaran el mercat de l'or o que es convertiran en una moneda global segueix sent un somni llunyà. "Serà extremadament difícil que desplacin i competeixin amb les monedes sobiranes, ja que els dòlars, euros o iuans són monopolis naturals virtuals a les seves regions i no renunciaran fàcilment als guanys del seu senyoratge", afegeixen des JP Morgan.

En qualsevol cas, la regulació d'aquest sector serà fonamental. Si bé, els reguladors dels EUA s'estan movent per treballar juntament amb el Congrés, JP Morgan assenyala que les legislacions en aquest camp varien àmpliament d'un país a un altre i no s'han fet esforços coordinats per crear un conjunt universal de regles.

"Fins ara, hi ha poca coordinació global sobre la regulació de les ciutats virtuals", afirmen els autors de l'informe. En molts països, es prohibeix el comerç de bitcoin, i en alguns països com Corea del Sud, es persegueix la fugida de capitals, però no s'acaba d'atacar l'arrel del problema, asseguren.

ESTABILITAT DELS PREUS

L'informe ha vist la llum en una jornada durant la qual les divises de xifrat es mostren mixtes, però en línies generals predomina el panorama consolidatiu. El bitcoin segueix per sota dels 9.000 dòlars, però fluctua en estrets rangs d'un 2% entre aquest nivell i els 8.500 dòlars, mentre l'acumulat dels més de 1.500 tokens i monedes virtuals s'assenta sobre els 420.000 milions de dòlars.

El panorama es repeteix en l’ethereum, que es canvia en 850 dòlars, el ripple, que se subjecta als 1,06 dòlars, el litecoin i el bitcoin cash. Amb marginals caigudes, se sostenen en els preus d'aquest dilluns a l'espera de nous catalitzadors.

Noticias relacionadas

contador