xi jinping china

Treva a la guerra comercial. L'escalada de tensions entre la Xina i els EUA de la setmana passada amb els anuncis d'aranzels i 'contra-aranzels' entre les dues potències mundials s'ha instal·lat en una treva entre Donald Trump i Xi Jinping, després d'un nou i positiu encreuament de declaracions entre els dos líders.

El president nord-americà va publicar diverses piulades estenent la mà al gegant asiàtic. En la seva xarxa social preferida, el republicà es va mostrar convençut que s'aconseguiria un acord en comerç exterior, encara que no va deixar de remarcar la diferència d'aranzels entre les importacions i les exportacions de vehicles entre els EUA i la Xina.

El president xinès, per la seva banda, ha recollit el guant llançat per Trump i ha pronunciat un discurs des del fòrum asiàtic de Boao -un conclave anual que es considera el 'Fòrum de Davos d’Àsia'- durant el qual ha anunciat que prendrà mesures per "obrir" l'economia xinesa al món. Entre els passos anunciats per millorar les relacions amb els seus socis comercials destaca, sense anar més lluny, la reducció dels aranzels que s'apliquen als vehicles.

"Prendrem la iniciativa per expandir les importacions", ha assenyalat el president del gegant asiàtic durant el seu discurs anual del fòrum econòmic asiàtic. A més, Xi ha assenyalat que portarà a terme una disminució dels gravàmens sobre altres productes, reforçarà la propietat intel·lectual de les empreses estrangeres i millorarà l'entorn i condicions d'inversió per a les empreses internacionals.

El mandatari també ha assenyalat que el país treballarà dur per importar més productes que siguin competitius i necessaris per al poble xinès i que buscarà un avanç més ràpid cap a l'adhesió a l'Acord de Compres Governamentals de l'Organització Mundial del Comerç (OMC). "La Xina no busca un superàvit comercial, tenim un genuí desig d'augmentar les importacions i aconseguir un major equilibri dels pagaments internacionals al compte corrent", ha assenyalat.

"L'aparent desig del president del gegant asiàtic d'equilibrar els pagaments internacionals del seu país és clarament una gran notícia per a les nacions i les empreses que venen productes a la Xina", assenyala Jasper Lawler, analista de London Capital Group. "Xi ha mostrat bones intencions a través del seu discurs i encara ens aferrem a la nostra creença que s'evitarà una guerra comercial", ha agregat.

COMPROMÍS OBERTURISTA

Durant el seu discurs, Xi ha posat èmfasi sobre el fet que els països haurien de "mantenir-se compromesos amb l'obertura, la connectivitat i els beneficis mutus, construir una economia global oberta i reforçar la cooperació dins del G-20 i altres marcs multilaterals". "Hem de promoure la liberalització i facilitació del comerç i la inversió, a més de donar suport al sistema multilateral de comerç", ha afegit.

"D'aquesta manera, farem la globalització econòmica, més oberta, inclusiva, equilibrada i beneficiosa per a tots", ha subratllat el president de la segona potència mundial.

Noticias relacionadas

contador