• També apareixen Ferrari, LVMH, Merck, Nestlé, Akzo Nobel, Lloyds, KBC, Total o Prudential
  • El seu potencial de revaloració en borsa a mitjà i llarg termini és superior al dels seus competidors
ep ignacio galan 20170601180902
IBERDROLA

El model de negoci d'una empresa cotitzada en borsa és un dels factors més decisius per a un inversor intel·ligent a l'hora de comprar les seves accions. Un factor diferencial, perquè identifica la qualitat d'un actiu i és clau a l'hora de prendre decisions d'inversió. I en el qual es basa Morgan Stanley per seleccionar els seus títols favorits.

  • 59,20€
  • -0,47%
  • 5,02€
  • 1,48%
  • 11,46€
  • -0,61%
  • 44,70€
  • -1,08%

Entre les empreses amb models de negoci líders als seus respectius mercats, els experts de Morgan Stanley han identificat 29 companyies europees, entre les quals apareixen quatre espanyoles: Inditex, Amadeus, Iberdrola i CaixaBank.

"Identificar els millors models de negoci és una de les claus a l'hora de triar valors en mercats emergents i Europa", afirmen des del banc nord-americà. El seu objectiu és "identificar els millors models de negoci a Europa per als inversors de llarg termini". La seva previsió és que aquests valors ofereixin als inversors una rendibilitat superior a mitjà i llarg termini.

Morgan Stanley ha analitzat més de 620 companyies cotitzades a Europa per elaborar aquesta llista. Els 29 valors inclosos tenen un perfil de beneficis superior amb avantatges competitius estratègiques als sectors en què operen. A més, les previsions per als seus negocis també són positives a llarg termini.

També són considerats altres factors, com els seus marges de beneficis, el seu endeutament, les seves inversions, la rendibilitat sobre els seus actius, els seus fluxos de caixa o la seva ràtio valor d'empresa/EBITDA.

PÒQUER ESPANYOL

Morgan Stanley no descarta que CaixaBank distribueixi un dividend especial el 2018 gràcies a les seves sòlides ràtios de capital i la seva elevada rendibilitat

En centrar-se en empreses espanyoles, Morgan Stanley destaca que Inditex "té un extraordinari historial" de revaloració borsària, en haver aconseguit una rendibilitat un 957% superior a la de l'IBEX 35 des de la seva sortida a borsa el 2001. El seu model de negoci al sector tèxtil és únic, ja que és capaç de dissenyar els seus productes basant-se en la demanda més actual i posar-los a les seves botigues de manera molt ràpida (sovint en només 2 o 3 setmanes). "El model és complicat, amb molts components interconnectats i que ha resultat impossible de replicar per a altres competidors", afirmen aquests analistes, que valoren les seves accions en 38 euros.

Sobre Amadeus, el banc nord-americà assenyala que el seu model de negoci a les àrees de distribució i solucions tecnològiques per als sectors de turisme i aerolínies compta amb avantatges competitius i estratègiques que li atorguen una gran visibilitat. A més, el desenvolupament de noves solucions i productes amplien el seu posicionament cap a altres negocis com hotels, aeroports i ferrocarrils. D'altra banda, l'augment del trànsit aeri és un dels principals catalitzadors per als seus resultats i està demostrant una gran fortalesa. El preu objectiu que estableixen per al valor és de 52 euros.

En el cas d'Iberdrola, és una de les elèctriques (companyies de serveis públics) triades al costat de National Grid (1.125 penics), a causa del seu posicionament estratègic en negocis purament regulats i en energies renovables. Iberdrola, a més, està present en mercats estables, com el Regne Unit i els EUA (50% del seu valor d'empresa), i al mateix temps en mercats amb ampli potencial de creixement, com el Brasil i Mèxic. "Un posicionament atractiu en comparació dels seus rivals europeus", afirma Morgan Stanley, que valora les seves accions en 7,30 euros.

L'últim nom espanyol a la llista és CaixaBank, que compta amb un perfil de creixement del seu marge d'interessos superior al de la competència. Les menors provisions immobiliàries previstes i el creixement de la seva activitat creditícia li proporcionaran "un augment substancial de la seva rendibilitat ja el 2017", cosa que anticipa un menor cost del risc per al període 2017-2019. Aquests experts, que valoren les seves accions en 4,80 euros, afegeixen que "la forta posició de capital prevista per 2018 (ràtio CET 1 superior al 12% el 2018) obre la porta a dividends especials".

ELS ALTRES 25 ELEGITS

La llista està composta, a més de per aquestes empreses espanyoles, per Ferrari, LVMH i RELX (sector de béns de consum), Nestlé, Anheuser-Busch InBev (consum bàsic), Total i Technipfmc (energia), Merck (salut), Atlas Copco, Legrand, Schindler, Ryanair i SGS (industrial), Akzo Nobel i Boliden (materials bàsics), Unibail-Rodamco (immobiliària), Telecom Italia (telecomunicacions), National Grid (elèctrica), KBC, Lloyds Banking, Partners Group, Prudential i Sampo (finances).

En el cas d'empreses com Ferrari, Morgan Stanley esmenta el seu poder per fixar els preus dels seus productes o la seva baixa exposició al mercat xinès. Aquests experts destaquen que Ferrari opera en un nínxol de mercat molt exclusiu i que l'empresa té com a política controlar els seus volums de producció amb una llista d'espera superior a 18 mesos. La valoració de les seves accions és de 100 dòlars.

En el cas del grup francès de productes de luxe LVMH, els seus avantatges competitius són una cartera de marques diversificada, una política de preus consistent i un "control total de la distribució". Per exemple, el negoci de vins i licors Moët Hennesy suposa el 22% de l'EBIT i té un posicionament únic amb un potencial de beneficis superior al dels seus competidors. La valoració dels seus títols és de 225 euros.

En el cas de RELX Group, aquesta empresa és líder al mercat d'informació analítica per a professionals i empreses. Compta amb un posicionament líder en el negoci de publicacions acadèmiques, com Reed, Lexis Nexis o Wolters Kluwer. El grup ha creat "un model d'alta qualitat, amb ingressos recurrents i sostenibles".

Nestlé és una de les franquícies d'alimentació més poderoses del món, amb un posicionament líder en la majoria de productes i mercats en què opera. "Nestlé té un avantatge geogràfica i de creixement superior a la competència amb posicionament en categories molt rendibles que mantindran els seus marges a llarg termini", afirma Morgan Stanley, que valora les seves accions en 90 francs suïssos.

El grup cerveser ABInBev obté uns marges operatius "significativament més alts" que els seus competidors (30,7% previst per 2017 enfront del 17% de Heineken i el 14% de Carlsberg). Aquesta major rendibilitat i el seu ampli catàleg de marques a nivell mundial li atorguen uns avantatges estratègiques úniques, amb quotes de mercat líders als EUA, Brasil i Argentina. El seu preu objectiu és de 125 euros.

En el sector del tabac, Morgan Stanley tria British American Tobacco (BAT), amb un posicionament únic a nivell mundial després de la compra de Reynolds American als EUA. La seva valoració és de 60 lliures per acció.

La resta dels valors que apareixen a la llista de Morgan Stanley són Reckitt Benckiser, empresa britànica que fabrica productes per a la cura de la llar, la salut i la cura personal, amb una valoració de 100 lliures.

Al sector de l'energia, el grup petrolier francès Total és un dels escollits, amb una valoració de 50 euros. També apareix l'empresa TechnipFMC especialitzada en serveis per al sector energètic, amb un preu objectiu de 43 dòlars.

Al sector de la biotecnologia, Morgan Stanley assenyala la farmacèutica Merck com l'empresa amb millor model de negoci, amb una valoració de 103 euros. Dins del sector industrial, figuren el grup noruec Atlas Copco, fabricant d'articles electrònic les accions del qual són valorades en 351 corones sueques, Legrand (equipament electrònic), valorat en 55 euros; i Schindler, fabricant d'ascensors i escales mecàniques (208 francs suïssos).

Al sector d'aerolínies, Morgan Stanley considera que Ryanair té el millor model de negoci i valora les seves accions en 20 euros. En el negoci de serveis comercials i professionals, l'empresa escollida és SGS, especialitzada en inspecció, certificació i assajos, amb un preu objectiu de 2.240 francs suïssos. Dins del sector químic, l'empresa de pintura Akzo Nobel compta amb el model de negoci de més qualitat. Les seves accions són valorades en 80 euros.

Al sector de metalls i mineria, el grup suec Boliden, productor de coure, zinc, plom, or i plata, és l'empresa que compta amb més avantatges estratègiques, segons Morgan Stanley. La seva valoració és de 222 corones sueques. En el negoci immobiliari, Unibail-Rodamco, especialitzada en el sector immobiliari comercial europeu, és el grup amb un model de negoci més atractiu. La seva valoració és de 260 euros.

Completen la llista l'operadora de telecomunicacions Telecom Italia (preu objectiu d’1,20 euros), el banc belga KBC (69,9 euros), el britànic Lloyds (85 penics), el gestor suís d'actius Partners Group (475 francs suïssos), l'asseguradora britànica Prudential (2.084 penics) i l'asseguradora finlandesa Sampo (47,8 euros).

Noticias relacionadas

contador